Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa zákona má byť maximálny poplatok za čipovanie psa 10 eur. Realita je však iná
Zdielať na

Podľa zákona má byť maximálny poplatok za čipovanie psa 10 eur. Realita je však iná

BRATISLAVA / Namiesto avizovaných 10 eur je čipovanie psov drahšie. A to aj napriek tomu, že poslanci v zákone určili tento maximálny strop. Podľa zverolekárov zákon nemyslel na administratívne poplatky, ktoré s čipovaním súvisia.

Majitelia psa zostali u veterinárnej ambulancii zaskočení, keď si po čipovaní zverolekárka od nich vypýtala 16 eur. "Zisťoval som, prečo som zaplatil tých 6 eur navyše, keď maximálna úhrada je 10 eur. Bolo mi vysvetlené, že je to poplatok za administratívny výkon," vraví majiteľ psa Marek. 

Aj keď by podľa zákona malo povinné čipovanie stáť 10 eur. "Táto suma môže byť navýšená v prípade poskytnutia ďalších služieb (vystavenie pasu, očkovacieho preukazu, potvrdenia potrebného pre cestovanie, registráciu ...)," vyjadrilo sa ministerstvo pôdohospodárstva. 

Veterinárni lekári majú s čipovaním spojené ďalšie náklady ako je gáza, použitie dezinfekcie, softvér či čítačka čipov. "Majiteľ zvierať je okrem čipovania povinný zabezpečiť aj registráciu v centrálnom registri spoločenských zvierat. S týmto sa spája ďalší poplatok," vysvetľuje Ivan Riečan, predseda Dozorovej komisie komory veterinárnych lekárov. 

Ceny za čipovanie psov sú u každého veterinára rôzne. "Tento poplatok nie je normalizovaný, preto si veterinárny lekár môže požiadať akúkoľvek sumu, kde už tu vstupuje do hry konkurencia a trh," dodal Riečan. 

V prípade, že veterinár použije drahší čip, tak by mal o tom dopredu povedať majiteľovi psa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy