Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za vstup do verejných budov so zbraňou môže hroziť nemalá pokuta
Zdielať na

Za vstup do verejných budov so zbraňou môže hroziť nemalá pokuta

ORECHOVÁ / Minulý štvrtok prišiel na obecný úrad v Orechovej muž so zbraňou v ruke. Napriek tomu, že bola plynová a nikomu sa s ňou priamo nevyhrážal, museli zakročiť policajti. Vo všeobecnosti platí zákaz vstupu do verejných budov so zbraňou, hoci plynovou.

Nezáleží na tom či ide o reálnu zbraň alebo len o plynovú, do verejných budov je vstup s ňou zakázaný. "A je úplne jedno, či ide o divadlo, knižnicu, mestský úrad alebo obecný úrad. Sme však svedkami toho, že ako v niektorých prípadoch ľudia vedome alebo zámerne tento zákaz porušujú. Ide v každom prípade skôr o individuálne zlyhanie, ako systémové chyby," informuje Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Vo štvrtok navštívil obecný úrad v Orechovej 50-ročný muž. V tom čase sa v jeho priestoroch nachádzali dvaja zamestnanci a dvaja návštevníci. Muž priamo pred ich očami vybral z plynovej pištole zásobník aj s nábojmi a všetko položil na stôl. Podľa svedkov bol pod vplyvom alkoholu. Ľudia, ktorí boli v budove, privolali políciu. Zásah prebiehal so samopalmi a v nepriestrelných vestách. Nikto nevedel ako bude ozbrojený muž reagovať.

"Aj plynové zbrane sú považované v zmysle zákona o zbraniach a strelive za zbrane, čo znamená, že sa na ne vzťahuje zákaz nosenia zbrane na viditeľnom mieste, to aj napriek tomu, že takúto zbraň si môže kúpiť človek, ktorý nemá zbrojný preukaz," vysvetľuje adovkáť Milan Ficek. 

Toto správanie nebolo prípustné. Oveľa desivejšie sa zachoval minulý rok 65-ročný muž na okresnom úrade v Nitre. Mali s ním prejednať priestupok. Tiež prišiel ráno so zbraňou a aj ju použil. V pojednávacej miestnosti bol on a ešte dve pracovníčky. Strelil medzi dve zamestnankyne priestupkového úradu.

"Po vyhodnotení situácie policajti PMJ profesionálnym konaním zabránili podozrivému mužovi v ďalšom konaní, ktoré by mohlo ohroziť životy alebo zdravie ďalších občanov," vyjadrila sa vtedy Božena Bruchterová. Tento prípad sa našťastie zaobišiel bez vážnejších zranení, ale podobné prípady sa objavujú stále častejšie.

"Pokiaľ by niekto takto nosil zbraň na verejnosti, tak sa môže dopustiť priestupku a je možné, aby mu policajný útvar uložil pokutu až do výšky 663 eur," dodal Ficek. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy