Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Energetická bezpečnosť Slovenska v ohrození nie je. Pomôcť by mali aj rokovania s Tureckom
Zdielať na

Energetická bezpečnosť Slovenska v ohrození nie je. Pomôcť by mali aj rokovania s Tureckom

BRATISLAVA / Nad rokovaniami medzi Moskvou a Kyjevom o novej zmluve na dodávku ruského plynu stále visia otázniky a Európa hľadá možnosti ako podobným krízam čeliť. Najlepšie je nebyť závislý od jedného zdroja a jedného plynovodu. Aj preto Slovensko v súčasnosti rokuje o spolupráci s Tureckom, ktoré by sa mohlo napojiť na juhovýchodný plynovod Eastring. Ten ale zatiaľ existuje len v "papierovej" podobe.

Na podobnú situáciu, aká vznikla pred desiatimi rokmi počas plynovej krízy, je dnes už Slovensko oveľa lepšie pripravené. "Keby nedošlo k dohode, tak SR je v zásade v lepšej situácii ako bola v roku 2009," uviedol Pavol Kubík, hovorca EUSTREAM Slovak gas TSO. "To znamená, že kým v roku 2009 Slovenská republika výhradne dostávala plyn z východu, dnes je tých smerov viac, zo západu, z juhu a buduje sa prepojenie medzi Slovenskom a Poľskom. Je teda šanca, že sa v budúcnosti bude dovážať aj zo severu," vysvetlil Richard Kvasňovský riaditeľ Slovenského naftového zväzu.

Slovensko, ale aj EÚ sa poučila v tom, že plynovú bezpečnosť dosiahne tzv. diverzifikáciou. "To znamená, že na Slovensko a cez Slovensko prúdi plyn z rôznych zdrojov a rôznymi trasami," objasnil Maroš Stano, hovorca ministerstva hospodárstva SR. Jednou z možných trás je aj juhovýchodná, ktorá už existuje v podobe projektu Eastring. "Jeho základná pointa je v tom, aby Európa mala prístup k ďalším zdrojom plynu, ako ďalšej alternatívy," povedal Pavol Kubík.

Eastring je vlastne niečo ako obojsmerná plynová diaľnica, ktorá prepojí Slovensko s juhovýchodom Európy. "Trasa plynovodu vedie od slovensko-maďarskej hranice k bulharsko-tureckej hranici," poznamenal Pavol Kubík. A tam by sa na plynovod mohlo napojiť Turecko, ktoré už aj prejavilo o Eastring záujem a práve prebiehajú rokovania. "Čo môžem potvrdiť, že my rokujeme aj s tureckou stranou o nejakej forme spolupráce, ktorá by mohla tento projekt posunúť ďalej," dodal hovorca EUSTREAM.

Rovnako by Turecko mohlo cez európsku sieť plyn dovážať, ako aj vyvážať. A to buď z vlastných zdrojov, alebo z novoobjavených zdrojov v tejto oblasti. Tento projekt ako aj plánovaná severná trasa Northstream 2 nám síce v prípadnej kríze bezprostredne nepomôžu, ale do budúcna majú veľký strategický význam. "V súlade s trhovým mechanizmom - konkurencia pomáha k tomu, aby stlačila ceny a boli výhodné aj pre koncového spotrebiteľa," povedal Richard Kvasňovský. "Čo sa týka ďalších priorít, ide o to, aby bola čo najviac vyťažená prepravná kapacita, ktorá ide cez územie SK," dodal Maroš Stano.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy