Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rozprávky často obsahujú hororové prvky. Hranica medzi umením a nabádaním na trestný čin je tenká
Zdielať na

Rozprávky často obsahujú hororové prvky. Hranica medzi umením a nabádaním na trestný čin je tenká

BRATISLAVA / Dobšinského rozprávky sú starou detskou klasikou. Zároveň ale obsahujú hororové prvky. Hranica medzi umením a nabádaním na trestný čin v literatúre je momentálne tenšia ako kedysi.

"Zatúlané mačičky chytil cukrár v Novom Sade, vytrhal im jazýčky a zalial ich v čokoláde." - Toto je úryvok básne ešte z roku 1968, ktorá v súčasnosti vyvolala na sociálnych sieťach rodičovskú vzburu. Mnohí takéto texty v knihách pre deti označujú až za choré. "Dieťa je veľmi citlivé, tam si treba dávať pozor. V niektorých literárnych dielach alebo konkrétne v básniach tam môžu byť veci, ktorým ešte nerozumejú. Čítanie s porozumením je potrebné už u takých básní alebo diel, kde sú určité metafory, kde sa nedržíme reality," vysvetlil psychológ Karol Kleinmann. "Dlhodobo tu rezonuje taký ten fenomén krutosti v slovenských rozprávkach, či sú to Dobšinského rozprávky, alebo koniec koncov aj rôzne riekanky pre malé deti - slimáčik, máčik, a pod., ktoré, keď si zoberiete, tak sú teda celkom brutálne," tvrdí aj zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Od septembra minulého roka ale parlament schválil zákon, v ktorom sa ustanovuje, že zviera nie je vec. "Nemôžeme sa mačiat, premnoženého potomstva zbavovať topením, hádzaním o zem ako tomu bolo posledné desiatky rokov, toto už nie je legálne. Takisto v neposlednom rade zavádza zákaz zabitia spoločenského zvieraťa, to znamená, psa, mačky na účely konzumácie, čo je takisto fenomén v niektorých regiónoch Slovenska," informovala Zuzana Stanová. 

Ak by autor v literatúre po novom priamo podnecoval niekoho na páchanie trestného činu týrania zvierat, podľa právnika by už mohlo ísť o trestný čin. "Musel by v tej knihe naozaj nabádať na to, akým spôsobom to zviera bude týrať iný človek alebo akým spôsobom to zviera utýra. Táto osoba by mohla byť odsúdená až na 2 roky," objasnil advokát Milan Ficek. "Takisto je možné uložiť peňažnú sankciu, je možné uložiť trest odňatia slobody s podmienečným odkladom a peňažnú sankciu, probačný dohľad a iné ochranné opatrenia," dodala zvieracia ombudsmanka.

Podľa psychológa majú osoby tendencie k týraniu už v rannom detstve, ktoré odpozerajú od dospelých autorít. "Dieťa povedzme do tých 5 rokov pokiaľ vidí u rodičov negatívne správanie, považuje ho za správne, keď ubližuje otec alebo matka, tak si myslí, že je to dovolené a nemá žiadne výčitky svedomia," povedal psychológ. Príkladom je prípad z roku 2014, keď dievčatá a mladý muž z Palárikova podľa polície na žiadosť rodičov zabili dvoch psov, pretože im kríženci trhali hydinu. Na sociálnej sieti sa pochválili, že ich ubili kladivom. O prípadnom uspaní neuvažovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy