Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred 30. rokmi padol Berlínsky múr. Na spomienkovej udalosti v Nemecku sa zúčastnila aj Zuzana Čaputová
Zdielať na

Pred 30. rokmi padol Berlínsky múr. Na spomienkovej udalosti v Nemecku sa zúčastnila aj Zuzana Čaputová

BERLÍN / Mnohí mladí ľudia si dnes už ani nevedia predstaviť, akej realite museli čeliť Európania pred 30 rokmi. Presne takýto čas uplynul od významnej historickej udalosti, ktorá viedla ku koncu totalitného režimu. 9. novembra 1989 padol Berlínsky múr, ktorý rozdeľoval nielen obyvateľov východného a západného Nemecka, ale vlastne Európu a svet. Na spomienkovej slávnosti v nemeckej metropole sa zišli viacerí štátnici, medzi nimi i prezidentka Zuzana Čaputová.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier na zámku Bellevue v Berlíne uvítal hlavy štátov Slovenska, Poľska a Maďarska, ktoré spolu s Českom tvoria takzvanú Vyšehradskej skupiny (V4). Spoločne sa prezidenti dopoludnia zúčastní osláv 30. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré si dnes pripomína celé Nemecko. Steinmeier na schodoch zámku Bellevue vždy pod dáždnikom na ochranu pred jesenným počasím privítal postupne slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovou, hlavu poľského štátu Andrzeja Dudu a maďarského prezidenta Jánosa Ádera. Českého prezidenta pred zámkom vidieť nebol, dorazil k nemu z druhej strany budovy, kde je jednoduchší prístup. Všetci prezidenti krajín Višehradu sa potom zapísali do pamätnú knihy.

Od 10:30 hlavy štátov už aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel čaká hlavný spomienkový akt pri pamätníku Berlínskeho múru v ulici Bernauer Strasse, ktorá je jedným z hlavných symbolov niekdajšieho rozdelenia Berlína v dobe studenej vojny. S prejavom na ňom má vystúpiť ako Steinmeier, tak Merkelo.

Pätica prezidentov sa následne presunie k neďalekému pamätníku, ktorý pripomína príspevok krajín Višehradu k pádu Berlínskeho múru, za ktorý im Steinmeier poďakuje. Na poludnie prezidentmi čaká pracovný obed na zámku Bellevue, počas ktorého budú rokovať o zahraničnopolitických témach. Po jeho skončení Zeman odletí späť do Česka, a na večerné oslave tak už krajinu bude reprezentovať minister zahraničia Tomáš Petříček.

Český minister zahraničia sa spolu s radom ďalších politikov zúčastní vyvrcholenia osláv, ktoré pri Brandenburskej bráne začnú o 18:00. Multimediálne akcie tam desaťtisícom návštevníkov, s ktorými sa počíta, v priebehu dvoch hodín ponúknu príhovor prezidenta Steinmeiera, ale napríklad aj vystúpenie punkovej kapely z bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) alebo klasických hudobníkov pod taktovkou svetoznámeho dirigenta Daniela Barenboima.

Berlínsky symbol studenej vojny, ktorý východonemecký režim postavil v roku 1961, si vyžiadal 140 životov, vnútronemecké hranice ďalších asi 330. Najmenej 180 ľudí prišlo o život, keď sa z NDR pokúsili utiecť cez Baltické more.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy