Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Humenčanka mala zdediť vyše 7 miliónov. Oklamali ju o 60 000 eur
Zdielať na

Humenčanka mala zdediť vyše 7 miliónov. Oklamali ju o 60 000 eur

HUMENNÉ / Vaša príbuzná tragicky zahynula pri nehode a vám odkázala 7 a pol milióna dolárov. Takúto informáciu dostala žena z Humenného. Muž, ktorý sa vydával za právnika nebohej, ju presvedčil, že predtým, ako dedičstvo dostane, musí zaplatiť za rôzne certifikáty a poverenia. Humenčanka podvodníkovi dohromady poslala 60 tisíc eur. Dedičstva sa doteraz nedočkala.

Páchateľ bol so ženou v kontakte od začiatku minulého roka, a to prostredníctvom internetovej komunikácie. Tvrdil, že je právny zástupca po poručiteľke, ktorá tragicky zahynula. 

Podvodník tvrdil, že nebohá v banke v africkom Togu zanechala 7,5 milióna amerických dolárov a že peniaze sú na základe testamentu určené práve Humenčanke. Jeho slová mali potvrdzovať rôzne certifikáty, poverenia a správy z banky v Togu.

No za to, že doklady vystavil, žiadal od Humenčanky zaplatenie rôznych poplatkov za desiatky tisíc eur. Tá mu uverila a peniaze poslala. "Páchateľ pod zámienkou získania dedičstva vylákal od poškodenej sumu 60 tisíc eur," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Dedičstvo ani svoje peniaze späť nedostala 

Aj keď Humenčanka desattisíce eur zaplatila, doposiaľ jej nebolo umožnené narábať s dedičstvom, ani peniaze jej nikto nevrátil. "Polícia prípad vyšetruje ako zločin podvodu," vysvetľuje Ligdayová. 

Podvodníci si vymýšľajú legendy o nehodách príbuzných, predstierajú kontrolu plynomerov či elektromerov. Ich terčom sú často seniori.

Policajti preto vrámci preventívnej kampane seniorom rozdávajú nálepky, aby si ich nalepili na bráničky, či na chladničku alebo pevnú linku. "Aby ste ich vždy mali na očiach, aby ste sa nedali oklamať a v prípade núdze zavolali číslo 158," približuje hovorkyňa PPZ SR Denisa Bardyová. 

Dôchodcovia sú častým terčom 

Iná Humenčanka legende o tom, že syn mal nehodu síce neuverila a podvodníkovi neposlala žiadaných sedemtisíc, no túto skúsenosť niesla ťažko.

"Oslovili moju mamu, to bolo také hyenistické, oznámili jej, že som havaroval. Musela ísť k lekárovi zobrať si lieky, zahrávajú sa so životom starých ľudí," reaguje syn dotknutej ženy Marián. 

"Páchateľovi hrozí väzenie až na 10 rokov," približuje Ligdayová. 

Chcela pomôcť, ale naletela podvodníčke. Na pomoc si žena vzala úver 37-tisíc eur: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy