Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pád Berlínskeho múru zažil aj Slovák zo Sniny. Namaľoval naň obraz, ktorý je na pohľadniciach
Zdielať na

Pád Berlínskeho múru zažil aj Slovák zo Sniny. Namaľoval naň obraz, ktorý je na pohľadniciach

SNINA / Múr s ostnatým drôtom a na ňom davy ľudí, ktorí sa ho snažia zlikvidovať - tak to vyzeralo presne pred 30 rokmi pri Berlínskom múre. Dusnú atmosféru vtedy zažil na vlastnej koži aj Slovák - Andrej Smolák zo Sniny. Je jediným umelcom z bývalého Československa, ktorý namaľoval na Berlínsky múr obraz. A je aj na pohľadnici.

"Brat mi kúpil prvý štetec v západnom Berlíne. Stál 5 mariek, to je krát 22 takže to bol veľmi drahý štetec," uviedol Andrej Smolák, akademický maliar. Takto začína svoje rozprávanie a pôsobení v Nemecku akademický maliar zo Sniny, Andrej Smolák. V Berlíne bol presne v ten deň, keď Berlínsky múr padol. "Na múre bolo strašne veľa ľudí, hurhaj, krik. Až strach to naháňalo," opísal atmosféru Andrej Smolák.

​Berlínsky múr predstavoval obávanú prísne stráženú hranicu, ktorá mal zabrániť útekom obyvateľov z východnej časti na Západ. Umelec vtedy nevedel, ako má celú situáciu vnímať - NDR bola pre mnohých akýmsi vzorom. "Brat tam pracoval dlhé roky a mame stále kupoval šampóny, detské topánky stáli tri východné marky, hodinky sme si tam kupovali po 9 mariek. A zrazu pád berlínskeho múra," povedal akademickému maliarovi. Berlínsky múr mal celkovo dĺžku 165 km. Dnes meria zvyšok bariéry 1400 metrov. Sú na nej maľby od vyše stovky maliarov z celého sveta. Obrazom na Berlínskom múre sa však môže pýšiť aj Andrej Smolák. "A bol som, čuduj sa svete, jediný z bývalého Československa. Viac ani Čechov ani Slovákov na tomto múre nemaľovalo. Teším sa a som hrdý na to," priznal Andrej Smolák. "Nevedela som, že si tam maľoval? Tak máš byť na čo pyšný," povedala umelkyňa z Tatarstanu Alfia Sargin. "Mne vtedy tiež dali kúsok miesta na múre, ale odmietol som, lebo som nebol ešte pripravený, zle by som to namaľoval," dodal Zufar Gimajev, maliar z Tatarstanu.

Maľba na ploche meria 12x3,5 metra a výtvarník ju vytvoril zhruba za týždeň. "Debatovali sem s inými maliarmi, ľudia chodili okolo toho, turisti chodili fotili si to, bol to zážitok," dodal akademický maliar. 

Berlínsky múr a jeho obete si každoročne pripomínajú aj politici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy