Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V súdnictve je čo naprávať. Sudcovia sa dištancujú od svojich kolegov a disciplinárne senáty sú nefunkčné
Zdielať na

V súdnictve je čo naprávať. Sudcovia sa dištancujú od svojich kolegov a disciplinárne senáty sú nefunkčné

BRATISLAVA / V našom súdnictve pribúdajú sudcovia, ktorí sa dištancujú od čiernych oviec v justícii. Sú to niektorí ich kolegovia, ktorí údajne mali kontakty s Marianom Kočnerom a pod jeho vplyvom konali. Justícia sa tak zmieta vo veľkých problémoch a nedôvere. Problémové sú takmer nefunkčné disciplinárne senáty a zviazané ruky súdnej rady. Práve tie by mali dohliadať na etiku a morálku sudcov a pri závažných podozreniach okamžite konať.

Aj preto stále rastie počet sudcov, ktorí nahlas vyjadrujú znepokojenie nad situáciou v súdnictve a odmietajú paušalizovanie. Urobili tak už sudcovia OS Bratislava I., sudcovská rada krajského súdu v Trnave, OS v Prešove, sudcovia Najvyššieho súdu a najnovšie aj OS v Revúcej. Politici, niektorí zároveň právnici, kritizovali to, že od samotných sudcovských rád neprišli na disciplinárne súdy žiadne podnety, k tomu, čo sa aktuálne v súdnictve deje. "Všetci tí sudcovia, ktorí sa vyskytli v Threeme, by mali okamžite odísť," uviedol Ján Marosz, poslanec NR SR za OĽaNO. "Nie som si istý, či sa tu dá hovoriť už o čiernych ovciach, či to stádo nie je na pol čierne, na pol biele," poznamenal Alojz Baránik, poslanec NR SR za SaS. 

Pritom ani disciplinárne senáty dlhodobo nekonajú tak, ako by mali. Aktuálne nefungujú až dva zo šiestich. Okrem toho kandidátov na sudcov do týchto senátov neschválil ani parlament. Podľa poslancov je je problém najmä to, že sudcovia nie sú za to platení. Pritom práve súdna rada, ktorá sa skladá z disciplinárnych senátov, má byť niečím ako hlavný kontrolór súdnictva. "Pán predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej viackrát zdôraznil, že nie je záujem z radov sudcov. Že to nie je platené, že ich to zaťažuje časovo," objasnil Marián Kéry, poslanec NR SR za Smer-SD. "Za každú prácu má byť človek zaplatený. Teda aj členovia súdnej rady by mali dostávať riadny plat a nie malý," tvrdí Alojz Baránik. Podľa poslanca Petra Kresáka požiadavka ohľadom platov pre týchto sudcov už aj padla, a to od členov súdnej rady. "Aby sa menil zákon v tom smere, aby dostávali isté, nechcem to nazvať plat, ale istú náhradu výdavkov v súvislosti s činnosťou," dodal Peter Kresák, poslanec NR SR za Most-Híd. 

Čierno vidí situáciu v našej justícii poslanec Baránik. "Riešením je zrušiť súdnu radu a vrátiť sa naspäť. Ten jeden chybný krok, ktorý bol urobený v čase, keď sa tvorila súdna rada, bolo súdnictvo komunistické, bolo prešpikované nevhodnými, amorálnymi ľuďmi. A tí teraz dospeli do ovládnutia súdnictva," povedal Alojz Baránik. "Súdna rada je dobrý kontrolný mechanizmus, pokiaľ funguje ako má. Pán kolega viete, kedy vznikla súdna rada, bolo to v roku 2001," oponuje Peter Kresák.

Padla i otázka, či by sudcovia nemali mať bezpečnostnú previerku. Taký zákon už bol aj schválený, zrušil ho ale ústavný súd. A ďalšia bola otázka, či by k lepšeniu situácie nepomohlo i zrušenie imunity sudcov. "Ja som poslanec NR SR, dokážem fungovať aj bez imunity. Kľudne by takto dokázali fungovať aj sudcovia," povedal Marián Kéry. "Mali by mať imunitu za obsah svojho rozhodovania," myslí si Peter Kresák.  "Ja by som zakázal akúkoľvek imunitu voči sudcom, ale v každom zmysle," oponuje Alojz Baránik. "Padni komu padni. Keď som sudcom a robím nejaké darebáctva alebo rozhodujem za peniaze. Okamžite by ma mala zbaliť polícia," doplnil Ján Marosz.

K problémom v súdnictve už v pondelok opäť zasadne na pôde Súdnej rady päťčlenná komisia, ktorá preveruje podozrenia vyplývajúce z údajnej komunikácie niektorých sydcov s Marianom Kočnerom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy