Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na vlastnom pozemku si majiteľ nemôže postaviť dom. Nachádzajú sa tam totiž desiatky hrobov
Zdielať na

Na vlastnom pozemku si majiteľ nemôže postaviť dom. Nachádzajú sa tam totiž desiatky hrobov

ŠAŠTÍN / Muž zdedil na Záhorí pozemok. Keď tam jeho rodina po rokoch chcela postaviť dom, zistili, že sa to nedá. Na pozemku sú totiž desiatky hrobov. Majiteľ dal mesto na súd.

V meste Šaštín – Stráže časť zdedil Dezider Weininger pozemok ešte v roku 1991. Nikto mu ale nepovedal, že tam je cintorín. Dozvedel sa to až po 25 rokoch. "To som sa dozvedel až na základe toho, že moja rodina prišla na mestský úrad a chceli sa dozvedieť, že či môžu na tom pozemku niečo postaviť," uviedol Dezider Weininger, majiteľ pozemku. 

Na pozemku je niekoľko desiatok hrobov a výmera celej parcely je vyše sedem árov. Pán Weininger sa chcel s mestom dohodnúť, aby mu zaplatili za užívanie pozemku za posledné tri roky sumu niečo cez 4000 euro. "Nájomné, ktoré nám navrhovalo, keď tu bol nejaký pokus o uzavretie nájomnej zmluvy, tak to bolo 188 eur za rok," povedala právna zástupkyňa pána Weiningera.

Na Okresnom súde v Senici riešili spor, koľko finančných prostriedkov má zaplatiť mesto majiteľovi pozemku, na ktorom je cintorín. "Náš znalecký posudok je 21 eur za meter štvorcový a mesta Šaštín je 7,80 eur," povedal Dezider Weininger. Kým jeden znalec vyhodnotil cintorín ako stavebný pozemok, druhý ho vníma ako trávnatú plochu. "Vzhľadom k tomu, že konanie nie je právoplatne skončené, nie je možné poskytnúť k veci bližšie informácie," informovala Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. 

Primátor v stanovisku pre TV JOJ uviedol, že chyba sa musela stáť pred 40 rokmi, keď niekoho nedôslednosťou nebol prevod vlastníctva aj riadne zdokumentovaný.

Na cintoríne v Senici sa niečo hýbalo pod kvetmi na hrobe. Ľudia boli skutočne vydesení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy