Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozmeňovací návrh o verejnom obstarávaní neprejde tak ľahko. Je účelový, podozrievajú ho kritici
Zdielať na

Pozmeňovací návrh o verejnom obstarávaní neprejde tak ľahko. Je účelový, podozrievajú ho kritici

BRATISLAVA / Úrad pre verejné obstarávanie pripravil materiál na zmenu zákona o verejnom obstarávaní. Jeho cieľom bolo, aby verejnosť mohla lepšie kontrolovať, akým spôsobom štátne inštitúcie narábajú s našimi spoločnými peniazmi. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňovacie návrhy, ktoré sú podľa kritikov v protiklade k duchu novely. Vraj je tu podozrenie, že návrhy boli účelové, aby sa dali v tajnosti urobiť nákupy za stovky miliónov eur.

Ako sa to, žiaľ, často stáva v slovenskom parlamente, ani tento poslanecký pozmeňovací návrh nebol súčasťou dlhodobej diskusie o novele zákona. A opäť ide o veľké peniaze. "Podľa mňa viac ako pol miliardy eur, zase je tu pokus ako obísť všetko to, čo sme dohodli a dostať to do netransparentného režimu," uviedol člen združenia Slovensko Digital Ľubor Ilek. 

"Štát bude oveľa viac nakupovať v utajenom režime ako doteraz, čiže v režime ako v súčasnosti nakupuje tanky alebo veci na obranu sa bude nakupovať všetko, čo by mohlo byť na zozname kritickej infraštruktúry," tvrdí Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu. Predkladateľ jedného z pozmeňovacích návrhov kritiku odmieta. Vraví, že len potrebuje zrýchliť proces verejného obstarávania, ktorý ohrozuje chod inštitúcií. "Bez akejkoľvek argumentácie vytiahli takúto kopu nezmyslov, hlúpostí a vymyslených konštrukcií," povedal poslanec za Smer-SD a generálny riaditeľ sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny.

Faktom však je, že poslanec Vážny svoj pozmeňovák neprebral ani s predkladateľom novely. "Tento poslanecký návrh nebol komunikovaný a predložený v súčinnosti s Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu," uvádza sa v stanovisku ÚPVII. 

Kritici vravia aj o možnom ohrození preplácania nákladov z eurofondov. "Nemáme informácie o tom, že by existovala nejaká právna analýza, že je to v súlade s európskou legislatívou," myslí si právnik Miroslav Cák. 

"Ja vám garantujem, že nie je v rozpore so smernicou európskeho parlamentu a rady," oponuje Vážny. Poslanec NR SR a generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny nevie prísť na meno kritickým mimovládkam ale ani Úradu pre verejné obstarávanie. "Nadácia korupcie či ako sa volajú, Slovenský digitál, to je nerozhodný úrad, ktorý si nezaslúži byť úradom, jeho kontrolná funkcia je premenená na predlžovanie procesov a vymýšľanie hlúpostí. Nedali argumenty na stôl," uviedol Vážny. 

"Predseda úradu sa listom obrátil na pani prezidentku a požiadal ju o možnosť vetovať návrh, keďže pozmeňovacie návrhy sú v rozpore s filozofiou, s ktorou úrad pripravoval novelu," uviedla hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Jana Zvončeková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy