Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Slovensku sa začalo s výučbou rómskeho jazyka. Niektoré slová potrápili aj tých, pre ktorých je materinským jazykom
Zdielať na

Na Slovensku sa začalo s výučbou rómskeho jazyka. Niektoré slová potrápili aj tých, pre ktorých je materinským jazykom

PREŠOV / Prešovská univerzita ako prvá a zatiaľ jediná na Slovensku začala s výučbou rómskeho jazyka. Jeho kodifikovaná verzia vznikla ešte v 70. rokoch minulého storočia. Budúci učitelia rómskeho jazyka a literatúry sa pri niektorých slovách potrápili, a to napriek tomu, že rómčina je ich materinským jazykom.

Rómčina má tiež svoje literárne čaro. Na hodinách rómského jazyka sa študenti naučia oveľa viac. Aj rómsky jazyk má svoju kodifikovanú podobu. Tá je stará len pár desiatok rokov. Možno i preto sa rómsky jazyk sa najbližšie učí na Karlovej univerzite v Prahe. Študenti, ktorí sa na jeho výučbu dali, poznajú jazyk Rómov odmalička. No i tak boli slovíčka, ktoré ich prekvapili. "Tá hovorová a kodifikovaná je veľmi rozdielna," uviedol študent Martin Mišenko.

V hovorovej reči najmä v slovenských osadách často používajú slová odvodené od tých slovenských a s príznačnými príponami. Ani tam nevedeli ako sa spisovne rómsky povie kamarát. Rómsky jazyk má navyše tak ako aj slovenčina svoje nárečia, no už na prvý pohľad je to jednoduchší jazyk. Odporcovia ypsilonu by si možno prišli na svoje. "Taktiež sa používajú internacionalizmy, nepoužívame dĺžne, nepoužívame dvojhlásku ako ia ale píšeme to s j. Ypsilon nemáme tiež," povedala vyučujúca rómskeho jazyka Lenka Goroľová.

"Keď skončia môžu učiť rómsky jazyk a literatúru, ktorý zatiaľ vieme, že nie je povinný jazyk u nás," uviedol rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya. Prešovská univerzita sa tak popri Rusínoch, Ukrajincoch, či Maďaroch ešte viac priblížila menšinám. V prípade rómskeho jazyka všetko začínajú ešte len budovať, vrátane tímu pedagógov.

"Docentov z rómskeho jazyka je jeden alebo dvaja, profesor ani jeden," povedal antropológ Alexander Mušinka. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy