Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obrovskú rozdrobenosť slovenských pozemkov ešte z obdobia Márie Terézie má vyriešiť novela zákona
Zdielať na

Obrovskú rozdrobenosť slovenských pozemkov ešte z obdobia Márie Terézie má vyriešiť novela zákona

BRATISLAVA / Rozdrobenosť pozemkov na Slovensku je veľmi veľká a spôsobuje mnoho problémov. Štát túto situáciu zanedbával desiatky rokov. Teraz však ministerstvo pôdohospodárstva prišlo s novelou zákona o pozemkových úpravách, ktorá má pomôcť.

Príčiny súčasného stavu pochádzajú spred niekoľkých storočí. "Je to ešte dedičstvo z čias Márie Terézie, keďže u nás sa pôda dedí rovnomerným dielom na všetkých potomkov, kdežto v Českej republike to dedí prvorodený syn, aspoň takéto právo bolo kedysi," uviedol podpredseda pôdohospodárskeho výboru Peter Pčolinský. Odvtedy na Slovensku vzniklo veľké množstvo drobných celkov a to spôsobuje problémy. Vlastníkom, užívateľom, obciam, firmám, štátu i samotnej prírode. Riešenie rozdrobenosti pôdy by malo byť jednou z kľúčových tém celého agrosektora.

"Keď máte pozemky v danom katastri, aby ste to nemali na 15, 20, 30-tich miestach v spoluvlastníckom podieli, ale aby to bola jedna jednotka, výlučný vlastník, jeden človek," povedal štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsai. Okrem pôdy sú nevysporiadané aj viaceré cesty, železnice, vodné toky, či rybníky. Celý náročný proces si vyžiada rádovo zrejme stovky miliónov eur. 

"Naozaj je toho strašne veľa, máme 4 000 katastrálnych území a pokiaľ sa to naozaj vysporiada, tak je to dlhá doba, je to na niekoľko rokov," uviedol poslanec Radoslav Pavelka. Je jasné, že tento proces nebude ani rýchly, nebude ani lacný, avšak je nevyhnutné, aby sa doň Slovensko pustilo. Podľa predsedu parlamentného pôdohospodárskeho výboru Petra Antala však treba uvažovať v širších súvislostiach a zamyslieť sa aj nad systémom dedenia. Aby sa obrovské peniaze nevyhodili len na dočasné riešenie problému, ktorý môže po čase opäť naplno prepuknúť.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy