Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokuty za ignorovanie povinného očkovania detí nezabrali. Od januára by mali platiť iné postihy
Zdielať na

Pokuty za ignorovanie povinného očkovania detí nezabrali. Od januára by mali platiť iné postihy

BRATISLAVA / Ignorovanie povinného očkovania detí ich vlastnými rodičmi považujú odborníci za problém a doteraz neúčinné pokuty zrejme nahradia iné opatrenia. Už aj slovenská polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že takýchto rodičov je možné i trestne stíhať. Reagovala aj na prípad trojročného chlapca, ktorého v Brne hospitalizovali s tetanom, pretože jeho matka ho odmietla dať zaočkovať.

Zarážajúči prípad sa stal v okrese Blansko. Len trojročného chlapčeka priviezol otec k lekárovi potom, čo si do nosa strčil zhrdzavenú batériu. Nikto z lekárov nepredpokladal, že dieťa nie je zaočkované proti tetanu a s receptom na antibiotiká ho poslali domov.

Po dvoch týždňoch sa rodičia opäť vrátili k lekárovi pretože chlapcovi sa začali napínať tvárové svaly, odmietal jesť, prehĺtať potravu a dostával hrozné kŕče, následne bol napojený na umelé dýchanie a až po 12 dňoch sa jeho zdravotný stav začal postupne zlepšovať. "Súčasťou liečby je jednak podanie tej očkovacej látky plus hotových protilátok," vraví riaditeľ nemocnice v Brne Roman Kraus. 

V lekárskej správe sa pritom píše, že chlapec nebol zaočkovaný proti tetanu pre presvedčenie matky, podľa ktorej je očkovanie spúšťačom sklerózy multiplex.
A podobne pri rozhodovaní či svoje dieťa dať alebo nedať zaočkovať váhajú aj stovky slovenských matiek.

Pokuty za odmietnutie povinného očkovania:

ROK POČET SANKCIÍ SANKCIE - SÚHRNNÁ VÝŠKA (euro) 
2013 216 13 447
2014 369 28 234
2015 457 34 443
2016 690 39 004
2017 607 36 279
2018 563 33 216

* Údaje za rok 2013 sú uvádzané za obdobie od júna do decembra. 

Napriek povinnému očkovaciemu kalendáru Úrad verejného zdravotníctva za minulý rok sankcioval za nezaočkovanie cez 500 matiek. Nehovoríme síce o tetane, ale ak by dieťa nebolo zaočkované napríklad proti osýpkam a nakazili by sa od neho ďalšie deti, polícia by konala nasledovne. "Ak by sa rodič dopustil trestného činu šírenia nákazlivej ľudskej choroby a tým, že vlastne naplní skutkovú podstatu tohto trestného činu, tak je našou povinnosťou stíhať aj takéto trestné činy," vyjadril sa hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Hlavný hygienik mimo kamery vysvetlil, že pokuta za nezaočkovanie vo výške 331 eur je v praxi neúčinná a aj preto prichádza k zákonnej zmene v očkovaní. "Ak ich nedajú zaočkovať, tak ich dieťa nebude prijaté do predprimárnej starostlivosti. To nie je ani trest, to je jedno z opatrení, ktoré myslíme, že bude viac pôsobiť na rodičov," upozorňuje hlavný hygienik Ján Mikas. 

Pripravovaná zmena zákona dostala zelenú aj od parlamentného zdravotníckeho výboru. "Aktuálne sa o danej zmene bude rokovať na októbrovej parlamentnej schôdzi. V platnosti by mal byť zákon od budúceho roka," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy