Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matka 15-ročného Lukáša, ktorý má nádor na mozgu, pre TV JOJ potvrdila, ako sa rozhodli
Zdielať na

Matka 15-ročného Lukáša, ktorý má nádor na mozgu, pre TV JOJ potvrdila, ako sa rozhodli

BRATISLAVA / Pätnásťročný Lukáš má nádor na mozgu a bojuje o život. Jednu operáciu už absolvoval, no nastal problém, potrebuje absolvovať aj ďalšiu. Neurocentrum NÚDCH a Neurochirurgická klinikou nemocnice L. Dérera sa ale nevedeli dohodnúť. Zakročila teda už aj ministerka zdravotníctva a rodine ponúkla riešenie. Matka Lukáša pre TV JOJ potvrdila, ako sa rozhodli a aj to, kedy bude operácia.

Lukášová matka potvrdila, že si želajú, aby ich syna previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava, kde by ho odoperoval profesor Juraj Šteňo a následne chlapca prevezú späť do Národného ústavu detských chorôb. Ak budú výsledky dobré, Lukáš podstúpi operáciu už v stredu. 

"Národný ústav detských chorôb rešpektuje želanie rodiny pacienta. Podrobnejšie informácie k prípadu nebudeme zverejňovať," vyjadrila sa hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. "Deti vždy boli prevezené k nám na operačnú sálu, po operácii na našu jednotku intenzívnej starostlivosti, tam sa preberú a po nejakých dvoch hodinách sú sanitkou prevezený späť tých 100 metrov do vedľajšej nemocnice," vysvetľuje Šteňo. 

Napriek krátkej vzdialenosti nepôjde o rýchly prevoz. "Pozerali sme si časy a plus mínus najkratší čas bol 30 minút," vraví generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. 

Mediálne sledovaný prípad 15-ročného chlapca, ktorému v lete diagnostikovali lekári závažný nález na mozgu, rozdelil špičkových neurochirurgov. Operačné odstránenie tumoru detskí neurochirurgovia počas prvého zákroku prerušili pre očakávané komplikácie. Rodičia následne stratili k detským operatérom dôveru a o pomoc požiadali experta na neurochirurgiu, profesora Juraja Šteňa. Prevoz však Národný ústav detských chorôb považoval za rizikový.

Medzi špecialistami došlo k rozporom, do ktorých boli zatiahnutí rodičia dieťaťa, aj ministerstvo zdravotníctva. Ministerka po oboznámení sa s prípadom v pondelok popoludní pre dôsledky kauzy odvolala z pozície hlavného odborníka pre neurochirurgiu samotného profesora Šteňa. 

Navrhla vyriešenie celého sporu okrem iného aj tak, že hoci má Slovensko k dispozícii pracovisko technicky, materiálne aj personálne schopné zrealizovať náročnú operáciu, dieťa môže zákrok absolvovať takmer okamžite aj v Českej republike. Rodina sa nakoniec rozhodla inak. 

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla rodine možnosti riešenia na tlačovej konferencii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy