Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnanci firmy na výrobu manipulačnej techniky prichádzajú o prácu. Firma tvrdí, že ona ich neprepúšťa
Zdielať na

Zamestnanci firmy na výrobu manipulačnej techniky prichádzajú o prácu. Firma tvrdí, že ona ich neprepúšťa

SNINA / Ide to dolu vodou a nevieme, či o mesiac ešte budeme mať prácu. To sú slová pracovníka jednej z firiem v Snine. Podľa zamestnancov ubúda ľudí každým mesiacom. Spoločnosť však prepúšťanie odmieta. Odborári hovoria o tom, že vo firme sú problémy so zákazkovou náplňou. O prípad sa zaujímajú inšpektori práce aj polícia.

Vo firme, vyrábajúcej manipulačnú a zdvíhaciu techniku bolo v júli vo výpovedi 17 ľudí. Teraz ale znepokojení pracovníci hovoria o tom, že ich je znova menej. "Realita je taká, že to neskončilo. K začiatku septembra bolo prepustených 17 ľudí," povedal pracovník spoločnosti Marián. 



Podľa hovorcu spoločnosti sa to však nezakladá na pravde. "Pokiaľ došlo k ukončeniu pracovných pomerov, stalo sa tak na základe žiadosti zamestnancov, prípade vypršali kontrakty na dobu určitú," vysvetlil Bori Keka, hovorca firmy. "Končia tí, ktorým končia výpovedné lehoty, ktoré sa začali ešte v júli. ukončili aj niektorí ďalší, ktorí sa dohodli, ale ďalšie rozväzovanie pracovných pomerov, také info nemáme," vyjadril sa tiež Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO. 

Spoločnosti sme sa pýtali, koľko ľudí pre nich pracovalo na začiatku roka a koľko v súčasnosti. Dnes nám na to odpovedať nevedeli. Tento muž však tvrdí, že úbytok je citeľný. "Hovorí sa po firme, že asi 80, či to je pravda, neviem. Ono to bude pokračovať, teraz oznámili ďalším ľuďom, že končia. Živnostníci a ďalší," poznamenal Marián. Poukazuje aj na podľa neho problémovú plácu. "Ja by som mal mať minimálnu mzdu 720 eur. Realita je taká, že má základnú tarifu 630 eur, čo nie je ani minimálna mzda," prezradil ďalej zamestnanec. 

 Problém má na stole polícia aj inšpektorát práce 


Sninčan sa obrátil na prokuratúru a tá jeho podnet odstúpila humenskej kriminálke. Vyšetrovateľ už vo veci začal trestné stíhanie pre prečin nevyplatenia mzdy a odstupného. "V prípade sú vykonávané procesné úkony potrebné k rozhodnutiu o veci," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

"Štandardne komunikujeme spolupracujeme so všetkými štátnymi a samosprávnymi inštitúciami a orgánmi," pokračoval hovorca spoločnosti Keka. "Pokiaľ nemá stupeň náročnosti práce taký, aký mu podľa zákona patrí, nie je to v poriadku, ale toto musí niekto vyhodnotiť," podotkol Balica. 

Okrem polície sa podaním zaoberá aj prešovský inšpektorát práce. "Predmetom inšpekcie práce okrem iného je aj kontrola dodržiavania pracovnoprávnych vzťahov v súvislosti s poskytovaním mzdy zamestnancom," informoval hovorca  Peter Klec. 

Odborári pripravujú zhromaždenie zamestnancov, aby ich bližšie oboznámili so situáciou. "Je problém so zákazkovou náplňou, ale firma to zatiaľ prekonáva rieši to bez toho, aby dochádzalo k prepúšťaniu," dodal Balica, člen predstavenstva OZ KOVO. 

Problémy v spoločnosti aj so zamestnancami má aj U.S. Steel Košice. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy