Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zhromaždenia za slušné Slovensko sú späť. Trvajú na svojich požiadavkách
Zdielať na

Zhromaždenia za slušné Slovensko sú späť. Trvajú na svojich požiadavkách

BRATISLAVA/KOŠICE / Séria protestov "Za slušné Slovensko" po niekoľko mesačnej odmlke opäť pokračuje vo viacerých mestách našej republiky i v zahraničí. V Bratislave sa tentokrát zhromaždenie odohráva na Námestí Slobody pred Úradom vlády.

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prešlo viac ako 18 mesiacov. Počas vyšetrovania tejto dvojitej vraždy sa odhalilo mnoho ďalších vecí. Podľa organizátorov zhromaždení sa ich prvá požiadavka vďaka odvážnej a dôkladnej práci vyšetrovateľov a prokurátorov napĺňa. Veria, že čoskoro padnú v prípade obžaloby. 

"Druhá požiadavka – nová a dôveryhodná vláda – získava na dôležitosti každou ďalšou odhalenou kauzou, ako aj prichádzajúcimi voľbami. Chceme vládu, ktorá je založená na demokratických princípoch a nemá prepojenia na organizovaný zločin. Vládu, ktorá dokáže obnoviť dôveru ľudí v štátne inštitúcie," vyzývajú organizátori. 

Ľudia sa na námestí pri pódiu začali vo väčšom počte schádzať až tesne pred 18:00 hodinou. Organizátori hneď v úvode všetkých prítomných požiadali o dodržiavanie pokynov organizátorov a policajtov.

Protest Za slušné Slovensko v hlavnom meste uvádzal Karolína Farská a Eva Lavríková. Vo svojej úvodnej reči pripomenuli vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Krajina sa za ten čas zmenila. Posledné mesiace sme boli svedkami obrovského množstva špiny, ktorá sa vďaka statočným prokurátorom, vyšetrovateľom a prostredníctvom novinárov dostala na povrch,“ povedala Farská. Po tom, ako vyhlásila, že Dušan Kováčik nemá čo robiť na mieste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, dav tlieskal a kričal hanba.

Na pódiu v hlavnom meste vystúpili so svojimi prejavmi napríklad herečka, moderátorka a autorka kníh Kristína Tormová (Farkašová), herec Juraj Kemka, fyzik a publicista Martin Mojžiš, psychiater Jozef Hašto či novinári Matúš Kostolný a Štefan Hríb. Priestor dostali aj zástupcovia učiteľov, sestier, organizátori podporia tiež globálny klimatický štrajk. Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak sa prihovorí účastníkom protestu v Žiline. "Stále počúvame od politikov, že ulica nič nevyrieši, ale keby nebolo bývalo tej ulice, tak by sa vôbec nič nezmenilo," povedal Jozef Kuciak. 

Na prešovské zhromaždenia prišla opäť aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. "Stále hovoria, všade Kuciak, všade Kušnírová, už je toho dosť, neviem..ale mali by rozmýšľať, lebo nikdy nevedia, kedy tam môže v krvi ležať ich Kuciak, ich Kušnírová," povedala Zlatica Kušnírová. 

Pozrite si reportáž zo zhromaždení v ostatných mestách Slovenska: 

Zhromaždenia prebiehajú v 12 slovenských mestách a tiež v Brne, Viedni, Londýne, Melbourne a Glasgow. 

Bezpečnosť a organizácia 

Zhromaždenie v Bratislave pomáhalo zorganizovať viac ako 100 dobrovoľníkov. Dozor zvýšila aj polícia, ktorá v okolí zhromaždenia posilnila hliadky. Na bezpečnosť a dodržiavanie verejného poriadku dohliadajú viaceré zložky policajného zboru. Krajské riaditeľstvo v Bratislave informovalo o nasadení policajtov z poriadkovej, kriminálnej a dopravnej polície.

Vopred neboli avízované žiadne dopravné obmedzenia a to ani pre vodičov motorových vozidiel, ani pre cestujúcich verejnou dopravou, zhromaždenie totiž neblokovalo žiadnu cestu ani električkovú trať. Všetky policajné zložky boli napriek tomu v pohotovosti, aby mohli operatívne reagovať na vzniknutú situáciu, prípadne na komplikácie v doprave.

Pozrite si archívnu reportáž z minuloročných zhromaždení: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy