Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dôchodcovia nebudú musieť platiť koncesionárske poplatky. Rodičov zase čakajú vyššie rodičovské príspevky
Zdielať na

Dôchodcovia nebudú musieť platiť koncesionárske poplatky. Rodičov zase čakajú vyššie rodičovské príspevky

BRATISLAVA / Parlament opäť prerokovával niekoľko návrhov zákonov, ide napríklad o zmeny v tlačovom zákone či zvýšenie rodičovského príspevku. Ak by poslanci zákon týkajúcich sa tohto príspevku odhlasovali, potešia sa najmä matky, ktoré pred nástupom na materskú pracovali. Reč ale bola aj o koncesionárskych poplatkoch pre seniorov. Tie už od januára dôchodci nebudú musieť platiť.

Zvyšovanie rodičovského príspevku ?

Poslanci NR SR rokovali o zvyšovaní rodičovského príspevku, ktoré navrhovala vládna koalícia. To sa ale bude týkať len matiek, ktoré pred nástupom na materskú pracovali. Od 1.januára by sa mal príspevok zvýšiť o takmer 150 eur. Mamičky, ktoré pred materskou nepracovali, by mali mať príspevok vyšší o 50 eur. "Výrazne zvyšujeme rodičovský príspevok pre pracujúcich rodičov o 150 eur, na 370 eur a pre nepracujúcich o 50 eur na 270 eur," vyjadril Erik Tomáš (Smer-SD).

Podľa opozície to ale nie je dobrý nápad, rozdeľovať takto ľudí akoby na dve kategórie. Ich pozmeňujúci návrh znie, aby sa zvýšil rodičovský príspevok pre každého na 320 eur. Opozícia ale v parlamente pochopenie nedostala. Od 1. januára 2020 by sa tak mal rodičovský príspevok definitívne zvýšiť. 

Koniec koncesionárnych poplatkov pre seniorov

Základná sadzba úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS je pre domácnosť 4,64 eura mesačne. Polovicu, teda 2,32 eura mesačne, platia dôchodcovia (starobní, invalidní, vdovskí a sirotskí) a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Od povinnosti platiť úhradu je plne oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má v jeho domácnosti trvalý pobyt, alebo sám je ťažko zdravotne postihnutý. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov bude mať na rozpočet dopad osem miliónov eur. "Zatiaľ sme sa nedozvedeli, z čoho to chcete zaplatiť. Ale tiež ma zaujíma, prečo predkladáte takýto návrh práve teraz, keď sa blížia voľby," pýtal sa v pléne Eduard Heger (OĽaNO). Podľa neho mohla SNS prísť s týmto návrhom hneď v prvý rok vládnutia. "Suma z hľadiska pomoci ľuďom je zanedbateľná, aj keď dôchodcov poteší asi každé euro," dodal.

Poslanci tak podporili návrh, ktorým SNS podľa predsedu strany Andreja Danka plní svoje sľuby zo začiatku funkčného obdobia. "SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov," uviedol pred časom predseda národniarov Danko

Zdražovanie cigariet zostáva otázkou

O tom, ako zaplátať dieru v štátnom rozpočte budú poslanci NR SR hovoriť zrejme až budúci týždeň. Nie všetci totiž majú rovnaký názor na podľa Danka uzavretú tému - zdražovanie cigariet. "Cigarety budú uzavretá vec, keď to povie pán minister financií," vyjadril sa Béla Bugár (Most-Híd). Podľa Danka sa ale žiadne cigarety ani alkohol zdražovať nebudú. "je to predsa scestné, aby 50 centov mihnutím prútika, zrýchleným legislatívnym konaním minister niečo také pripravoval," vyhlásil Andrej Danko. Robert Fico sa ani tentokrát k tejto téme nevyjadril a minister financií diplomaticky mlčí až do rokovania koaličnej rady.

Tlačené denníky budú mať nižšiu DPH

Tlačené denníky budú mať nižšiu daň z pridanej hodnoty. Poslanci schválili návrh SNS vrátane pozmeňujúceho návrhu jedného z jej poslancov Karola Farkašovského. Ten sa týkal práve toho, aby sa znížená sadzba dane z pridanej hodnoty na úrovni 10 % oproti súčasným 20 % uplatňovala iba na denníky. Novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá má byť účinná od budúceho roka, musí ešte podpísať prezidentka.

Národniari pritom pôvodne navrhovali znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na všetky noviny, časopisy a periodiká, okrem tých, ktorých reklamný materiál tvorí viac ako 50 % obsahu a tých, ktoré majú viac ako 10 % erotického obsahu. SNS podľa vlastných vyjadrení zúžením okruhu tlačených médií so zníženou sadzbou dane chcela znížiť dopad opatrenia na štátny rozpočet. "S cieľom podporiť dostupnosť mediálnych produktov čo najširšiemu okruhu príjemcov, berúc do úvahy dopady na štátny rozpočet, navrhuje sa zúžiť skupina tovarov, ktoré majú podliehať zníženej sadzbe dane z pridanej hodnoty," odôvodňoval svoj pozmeňujúci návrh Farkašovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy