Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovensko čaká nedostatok jednej z najtradičnejších plodín
Zdielať na

Slovensko čaká nedostatok jednej z najtradičnejších plodín

SLOVENSKO / Úroda zemiakov je tento rok nielen slabšia, ale pre jarné mrazy sa aj neskôr zbiera. Extrémne počasie teda zrejme zvýši cenu zemiakov. To ale nie je jediný problém, ktorý ma Slovensko s pestovaním u nás kedysi úplne bežnej a lacnej plodiny.

"Tento rok je mimoriadne ťažký, hlavne na zemiaky. extremne sucho, extremny dážd aj sneh sposobil, že sme neskoro zasadili zemiaky," povedal Štefan Pánik, predseda družstva v Trstenej. 

Ešte v máji bol na Orave sneh, takže zemiaky vykopávajú neskor ako po iné roky. V minulosti bolo Slovensko na svoj druhý chlieb - zemiaky - sebestačné. teraz je to inak. Až na zopár výnimiek. Vo Veličnej sa tešia aspon z toho, že družstvo ludom prenajalo pôdu. Zasadilo zemiaky, vykopalo a oni si ich zbierajú.
Potom putujú na niekoľko mesiacov do chladných pivníc v domoch.

Avšak úroda nie je tak bohatá ako po iné roky. Ak nemajú podporu napríklad družstva, málokomu sa chce pestovať zemiaky.

"Je to velmi ťažká práca., velmi náročná, je to potravina, ktorá sa rada kazí. Je to nezaujímavé," sťažuje sa Štefan Pánik.

Čo rok je menej zemiakov sadených, ale aj menej sadby. Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory hovorí: "Mnohí pestovatelia pre zlu ekonomicku situáciu skončili s pestovaním zemiakov."

Tento rok prvý raz je poskytnutá dotácia pre pestovatelov zemiakov na tkz, zelenu naftu. Je to len minimálna pomoc pre pestovatelov zemiakov.

"Ceny predpokladám 60, 80 centov za kg, spotrebitelia samozrejme nebudú spokojní," vraví Miroslav Štefček.

Aj tentorok budeme odkázaní na dovoz.

"Holandsko, Nemecko a Česko extrmy počasia, čo máme správy malé úrody. Holandania asi o 15 percent," hovorí Štefan Pánik.

Napriek všetkému v Liptovskom Mikuláši ľudí humor neopustil a na námestí pripravili špeciálne zemiakové jedlá. Dokonca zvolili aj Miss švábka, ktorá to nemala vôbec jednoduché.

Zemiaky môže nyvše ohroziť aj nákaza:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy