Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nechceme odpadové vody v potoku, búria sa starostovia
Zdielať na

Nechceme odpadové vody v potoku, búria sa starostovia

VRANOV NAD TOPĽOU / Už toho majú dosť. Starostovia niekoľkých obcí vo Vranovskom okrese zvolali včera verejné zhromaždenie. Dôvodom je odkalisko s chemikáliami, ktoré podľa nich zamorilo celé územie. Spoločnosť, ktorá odkalisko prevádzkuje, chcela dokonca vypúšťať odpadové vody rovno do potoka.

Miestni už majú odkaliska plné zuby. K odkalisku nás vedie pani Anna- v týchto miestach trávila detstvo. Dnes je učiteľkou v susednej dedine.

"Keď otvoríme okná na triede a deti mi hovoria, pani učiteľka zatvorte, lebo sa nedá dýchať," vraví Anna Fetkovičová, obyvateľka obce Poša. 

Miestni obyvatelia sú presvedčení, že z odkaliska vytekajú jedovaté látky. S týmto problémom v regióne bojujú už vyše 20 rokov. Potrubie obkolesuje celé odkalisko. Miestami je deravé a tečie to všetko po ceste. Podľa spoločnosti je na odkalisku zabezpečené pravidelné sledovanie nebezpečných látok.

Podľa starostov okolitých obcí je odkalisko enviromentálnou záťažou už od osemdesiatych rokov. Už pred rokom ľudia proti nemu protestovali. Petíciu za ukončenie prevádzky podpísalo zhruba dvadsaťtisíc ľudí.

Ani rok po proteste sa však situácia s odkaliskom nezlepšila. Práve naopak. Obec Poša dostala žiadosť od prevádzkovateľa odkaliska, že ho potrubím obídu a všetko vyústi do Kyjovského potoka. Išlo by o zhruba 250 metrov potrubia. Štát Kyjovský potok spoločnosti odpredal ešte pred niekoľkými rokmi.

Rodinné domy v obci Nižný Hrušov sú od Kyjovského potoka vzdialené iba 30 metrov. Zrejme aj pod tlakom verejnosti napokon vedenie spoločnosti svoj zámer stiahlo.

"Našim cieľom bolo odstaviť čím skôr odkalisko. To, že to bude pochopené tak, že ideme ďalej znečisťovať, to sme neočakávali, ale áno, chyba je na našej strane a budeme to musieť riešiť iným vzájomným konsenzom," hovorí Michal Bočko, generálny riaditeľ spoločnosti Chemko, a.s. 

Obyvatelia aj starostovia obcí však požadujú jediné riešenie - úplné zrušenie odkaliska a následnú sanáciu územia.

"Teraz začína geologický prieskum okolia odkaliska, aj v Poši a v Nižnom Hrušove a na základe výsledkov podzemných, povrchových vôd a pôdy, predpokladám že ministerstvo životného prostredia podnikne kroky k uzavretiu odkaliska," hovorí Tadeáš Malý, starosta obce Poša.

Miestni obyvatelia sú presvedčení o tom, že odkalisko je zdrojom ich častých zdravotných problémov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy