Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Hra detí sa takmer skončila tragicky. Deväťročný chlapec spadol zo stromu rovno na ostrý hrot železného plota
Zdielať na

Hra detí sa takmer skončila tragicky. Deväťročný chlapec spadol zo stromu rovno na ostrý hrot železného plota

Liptovská Teplička - Po nešťastnom páde zo stromu sa deväťročný chlapec napichol na kovovú časť plota. Kôl chlapca napichol v bedrovej časti tela. Pomáhali mu hasiči, ktorý oplotenie museli rozrezať, aby ho vedeli odovzdať záchranárom. Chlapca vrtuľníkom previezli do banskobystrickej nemocnice.

"Dieťa upadlo zo stromu priamo na železný kôl, kde sa napichlo," vysvetľuje Jaroslav Duda, predseda DHZO Liptovská Teplička. Takto nešťastne skončila hra detí pri jednom z domov v Liptovskej Tepličke. Chlapec zostal visieť na plote s hrotom v tele. Malému zranenému pomáhali všetky záchranné zložky. 

"Boli tam ľudia okolo, susedia, čo tam bývajú. Snažili sa udržať toho chlapca v pozícii, aby nebolo to zranenie vážnejšie. V tom sme prišli my, prišli záchranári," dodáva Duda.   Ľudia nevedeli, ako ďalej pomôcť.

Záchranári zo sanitky sa však hneď po príchode ujali velenia a pridala sa k nim aj lekárka od kolegov z leteckej záchrany. "Lekárka bola k miestu nešťastia vysadená pomocou palubného navijaka," približuje Zuzana Hopjaková, hovorkyňa VZZS ATE Poprad. 

Záchranári ošetrovali i dávali pokyny

Presne vedeli, čo robiť, aby aj v tak vážnej situácii malý pacient trpel čo najmenej. Asistovali i miestni hasiči, ktorí museli chlapca z plota doslova odpíliť. "Som zobral flexku, snažil som sa vyrezať, aby ta pomoc bola čo najrýchlejšia pre toho chlapca," opisuje Duda. 

Medzitým na miesto dorazili aj profesionálni hasiči z Popradu a Mengusoviec. "Pomohli sme záchranárom zranenú osobu stabilizovať, potom sme ju pomohli presunúť do vrtuľníka a bezpečne naložiť," poznamenal Tomáš Hudač, hasič z OR HaZZ Poprad-Mengusovce. 

Vrtuľník pristál za obcou

Posádka sanitky a lekárka sa neustále ošetrovali malého pacienta a sledovali jeho vitálne funkcie. Zranenie bolo veľmi vážne. Stav sa mohol kedykoľvek prudko zhoršiť.

"Utrpel poranenie v dolnej časti chrbtice s masívnym krvácaním. Po stabilizovaní zdravotného stavu bol preložený na palubu vrtuľníka a letecky prevezený do Banskej Bystrice, kde bol v umelom spánku v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom detskej fakultnej nemocnice," informuje Hopjaková. 

Mladík mal brutálne napadnúť svojho mladšieho brata. Sekerou sa mu zahnal na hlavu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy