Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Idete do hôr? Nezabudnite na poistenie. Záchrana by vás mohla vyjsť draho
Zdielať na

Idete do hôr? Nezabudnite na poistenie. Záchrana by vás mohla vyjsť draho

VYSOKÉ TATRY / Letná sezóna sa v horách síce skončila, ale aj jeseň praje túram. Ľudia by preto nemali zabúdať na poistenie. Zdravotných zásahov sa báť netreba, no ak v prípade núdze potrebujete takzvaný technický zásah, bez poistenia vás to môže vyjsť aj na niekoľko tisíc eur.

"Každá osoba, ktorá potrebuje pomôcť v horských oblastiach Slovenskej republiky je povinná uhradiť náklady spojené so zásahom, ktoré sa jej týkajú," potvrdil riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. To platí vždy a je jedno či vykonajú akciu horskí alebo leteckí záchranári samostatne alebo spoločne. 

Ale pozor! Zranená osoba sa faktúry od záchranárov báť nemusí. "Ak je zachraňovaný v horách zranený a na pomoc mu priletia leteckí záchranári,na mieste ho ošetria a následne ho prevezú do nemocnice, jeho záchrana vrtuľníkom bude plne hradená z jeho zákonného zdravotného poistenia," vysvetlila hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

"Poskytnutie zdravotnej starostlivosti je preplácanie bežne prostredníctvom príslušnej zdravotnej poisťovne. Tam by som chcel upozorniť, že u zahraničných turistov je potrebné mať európsku kartičku poistenca," pokračuje Janiga. 

Iná situácia však nastáva, ak nejde o  zdravotný zásah, osoba zranená nie je, len uviazla a potrebuje sa dostať späť do bezpečia, alebo ak po osobe pátrajú, nájdu ju a osoba zranená nie je, vezmú ju do bezpečia. "Vtedy záchrana vrtuľníkom nie je hradená z jeho zákonného zdravotného poistenia," potvrdila Hopjaková.  "Hradí si to buď z vlastného vrecka, alebo prostredníctvom rôznych komerčných produktov, ktoré poskytujú poisťovne," dodal Janiga. 

 Mnohí sa domnievajú, že poistenie je automaticky zahrnuté v lístku na lanovku. To je ale veľký omyl. Výnimka je len v zime.

Pozrite si reportáž o záchrane turistov v Tatrách, ku ktorej došlo pred pár dňami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy