Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VšZP čakajú ďalšie rokovania. Snahou je, aby pacienti opäť neostali bez nároku na odber
Zdielať na

VšZP čakajú ďalšie rokovania. Snahou je, aby pacienti opäť neostali bez nároku na odber

BRATISLAVA / Zopakuje sa opäť situácia spred leta, keď pacienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne zostali bez odberov? Po mediálnych prestrelkách sa vtedy poisťovňa s najväčšími laboratóriami na peniazoch nakoniec dohodla, ale len do konca septembra. Poisťovňa aj ministerka žiadajú z rozpočtu viac peňazí, isté ich však zatiaľ nemajú.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nemala zmluvu s Medirexom nemala začiatkom júna podpísanú síce len pár dní, desiatky pacientov ale lekári otočili vo dverách a odbery im odložili. Mnohí nevedeli, čo majú robiť. Problém bol vyriešený do štyroch dní, apelovala na to nielen ministerka, ale aj premiér. "Rokovania sú naozaj tvrdé. Toto je vlastne výsledok nedofinancovania," uviedla generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. "Dohodli sme sa na kompromisnom riešení ale len na určitý čas," povedal predseda predstavenstva Medirexu Jozef Gavlas. 

Poisťovňu teda v septembri čaká ostrá diskusia ani nie o celkovej zmluve, ako o cenových prílohách, ktorých platnosť skončí 30. septembra. "Všeobecná zdravotná poisťovňa nepredpokladá, že by sa zopakoval scenár spred leta. Urobíme všetko preto, aby sme sa dohodli na nových zmluvných podmienkach so všetkými laboratóriami," uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová. 

TV JOJ oslovila aj Medirex, ten aktuálne čaká na pozvánku na rokovanie s poisťovňou. "Začiatkom septembra plánuje poisťovňa nový úhradový mechanizmus predstaviť odbornej verejnosti," uviedla Gáborová. 

Ministerka avizovala, že sa čoskoro zriadi štátne laboratórium, aby sa podobné situácie neopakovali. Laboratórium by malo byť v Malackách, odkedy, to ale známe nie je, zatiaľ je zriadená len pracovná komisia. "Časové horizonty ako aj predpokladané náklady sú aktuálne ešte predmetom analýz," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Poisťovne na jeseň čakajú rokovania nielen s laboratóriami, ale i s nemocnicami či ambulanciami a spoločný menovateľ je jeden, všetci chcú viac peňazí. O dofinancovaní ministerka Kalavská rokuje s ministrom Kamenickým už nejaký ten mesiac. Hovorilo sa o sume 150 miliónov. Presnejšiu odpoveď nevieme ani po stredajšom rokovaní vlády. Minister Kamenický sa totiž kamerám vyhýba a čaká na septembrovú prognózu našej ekonomiky.

So slovenskou ekonomikou to ale, zdá sa, nevyzerá najružovejšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy