Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takto dvojica z prípadu Kuciak mala zavraždiť podnikateľa z Kolárova
Zdielať na

Takto dvojica z prípadu Kuciak mala zavraždiť podnikateľa z Kolárova

BRATISLAVA / Trestné konanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej policajní vyšetrovateľ spojil s vyšetrovaním vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Ako k jeho zavraždeniu malo dôjsť? Dvojica mala všetko naplánované, polícia dokonca našla aj miesto, kde sa mali na celú akciu pripravovať.

Vyšetrovateľ vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice spojil túto trestnú vec s trestným konaním v prípade vraždy Petra Molnára ešte v pondelok. Ide o vraždu podnikateľa z Kolárova, ktorú podľa polície vykonali koncom roka 2016 tí istí vrahovia, ktorí začiatkom roka 2018 mali zastreliť aj novinára so snúbenicou. Všetky tri vraždy podľa zistení TV JOJ vyšetrovateľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA od pondelka 26. 8. 2019 vedie pod jednou spisovou značkou. Do nej spadajú aj obvinenia vznesené Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej, Zoltánovi Andruskóovi, Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Poslední dvaja menovaní sú podľa polície priamo vykonávatelia vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a skôr zavraždeného Petra Molnára.

Práve Petra Molnára, miestneho podnikateľa z Kolárova, mali Szabó s Marčekom v roku 2016 v pláne prepadnúť v jeho vlastnom dome. Poznali ho ako solventného podnikateľa a zrejme, si mysleli, že ak ho prepadnú v jeho vlastnom dome, dostanú sa k nemalej finančnej hotovosti. Plán na jeho vraždu dvojica plánovala podobne, ako sa neskôr pripravovala na vraždu novinára. Z policajného vyšetrovania vyplýva, že Marček si so Szabóom boli podnikateľov dom nespočetne krát osobne prezerať. Práve tak zistili, že nehnuteľnosť je aktívne pripojená na bezpečnostný ochranný systém. Preto vylúpenie podnikateľovho domu naplánovali na okamih, keď v ňom bude majiteľ. 

Polícia pri vyšetrovaní vraždy Molnára priamo na mieste činu odhalila miesto, cez ktoré sa páchatelia dostali na pozemok domu. Bol ním plot, ktorý delil Molnárov pozemok od opusteného domu. Aby sa na pozemok opusteného domu dostali, museli ho prestrihnúť kliešťami na drôt. Vyšetrovatelia zistili, že ho prestrihol Miroslav Marček. Cez dieru v plote prešli aj k zimnej záhrade. Za oknami videli ako sa po dome prechádza ich obeť. Pristúpili preto k vchodovým dverám.

Dohodli sa, že Molnára prepadnú priamo v dome a zavraždia ho

Vražda Molnára mala byť údajne súčasťou Marčekovho a Szabóovho plánu, a to z jediného dôvodu: Peter Molnár osobne poznal páchateľov a Tomáša Szabóaa veľmi dobre. Priebeh prepadnutia v jeho vlastnom dome v jeden chladný decembrový deň roku 2016 polícia podľa zistení TV JOJ ustálila takto: 15.12. 2016 priamo v Kolárove uvidel Miroslav Marček podnikateľa ako kráča cestou smerom k svojmu domu. Okamžite v tom uvidel šancu na realizáciu plánu, ktorý tak dôsledne pripravili. Zavolal mobilom Szabóovi, že nastal čas. Mali sa takmer okamžite stretnúť. Marček mu mal vysvetliť situáciu a obaja išli autom skontrolovať, či je Molnár naozaj doma. Bol. Odviezli sa k neďalekej bytovke, pred ktorou zaparkovali auto. Ďalej už kráčali pešo k schátranému domu, s ktorým susedil dom Molnára. Obaja vošli do opusteného domu, tam si zvliekli šaty, pod ktorými mali oblečenie pripravené na vykonanie vraždy. Na hlavu si každý dal kuklu.

Úlohu strelca zobral Marček 

Podľa ďalších zistení polície, úlohu strelca zobral Miroslav Marček. Ten pažbou pištole rozbil sklennú výplň dverí. Vopchal ruku dnu a kľúčmi, ktoré boli zasunuté z vnútra v zámke, odomkol dvere. Hluk, ktorý vrahovia spôsobili rozbitím skla, Molnára vyľakal. Keď sa išiel pozrieť, čo sa v dome robí, zbadal pri dverách dve maskované postavy. Vrahovia naň začali kričať, aby si ľahol na zem. Vystrašený muž sa rozbehol smerom do spálne.

Molnárovi sa ujsť pred vrahmi nepodarilo. Popravili ho ležiaceho na zemi

Keď Marček so Szabóom dobehli svoju obeť, tá už podľa polície ležala na zemi. Brutálna poprava nasledovala takmer okamžite, ako im podnikateľ odpovedal na otázku, či je v dome sám alebo je tam ešte niekto. Marček sa ho to spýtal, keď stál nad ním rozkročený a mieril mu pištoľou s tlmičom na hlavu. Molnár odpovedal, že v dome je sám. Po tejto odpovedi ho mal Marček chladnokrvne zastreliť dvoma ranami. Zodvihli zo zeme vystrelené nábojnice a začali prehľadávať dom. Hľadali najmä peniaze a šperky, no nič z toho nenašli. Preto mŕtvemu vzali aspoň peňaženku a z domu pokojne odkráčali do opusteného domu v susedstve. Tam si opäť obliekli odložené oblečenie a odišli preč.

Doklady spálili aj s peňaženkou pri Dunaji

Polícia podľa informácií TV JOJ už vie aj to, ako a kde sa Marček so Szabóom zbavili vražednej zbrane, šiat použitých pri vražde Petra Molnára. Vie aj to, kde skončili doklady a peňaženka, ktoré mŕtvemu po vražde ukradli. Pri Malom Dunaji za obcou Dedina Mládeže. Tam po vražde obaja odišli svojimi autami. Zbraň aj nábojnice hodili do Malého Dunaja, šaty, peňaženku a osobné doklady Petra Molnára spálili.

Marček po vradže Jána Kuciaka začal spolupracovať. Priznal sa, že vrahom je on

Polícia vyšetrovala Molnárovu vraždu od roku 2016 bez identifikovania vrahov. Vo februári 2018, keď vo Veľkej Mači policajti našli zavraždeného Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, nič nenasvedčovalo tomu, že by vraždu novinára so snúbenicou mohli vykonať páchatelia, ktorí podobným spôsobom nedávno už vraždili. Všetko sa zmenilo, keď vyšetrovatelia vraždy novinára identifikovali možných páchateľov, a ktorých v septembri 2018 aj kukláči zaistili. Počas vyšetrovania tohto prípadu nastal zvrat v staršej vražde Molnára. Marček sa k vražde Molnára priznal, polícii dokonca ukázal, kde sa zbavili vražednej zbrane, a opísal ako, prečo a z akého motívu podnikateľa zavraždili.

Vražednú zbraň, ktorou popravili Szabóo a Marček Petra Molnára našli po Marčekovom priznaní sa v Malom Dunaji, príslušníci špeciálnej policajnej jednotky – Lynx commanda, v apríli tohto roku:


Vražednú zbraň použitú na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej polícia dodnes nenašla, vyšetrovatelia sa vyjadrili, že našli len časť z nej. Marček sa aj v tomto prípade rozhodol spolupracovať s políciou a vypovedal, že na novinára so snúbenicou strieľal on. Jeho bratranec, Tomáš Szabóo mal byť aj pri tejto vražde spolupáchateľom.

Pozrite si tlačovú besedu prokurátorov ÚŠP, kde hovorili o aktuálnom stave vyšetrovania vrážd:

Pozrite si archívnu reportáž o prípade vraždy podnikateľa Molnára: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy