Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy chcú na jeseň vzniesť obžaloby. Zistili trestnú činnosť predstaviteľov štátnych orgánov
Zdielať na

Vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy chcú na jeseň vzniesť obžaloby. Zistili trestnú činnosť predstaviteľov štátnych orgánov

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry chce na jeseň vzniesť obžaloby v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyšetrovateľ bude preto do mesiaca informovať všetky zúčastnené strany s obsahom vyšetrovania. Aktuálne stále pracujú s verziou, že strelcom mal byť Miroslav Marček. Ako uviedol dozorujúci prokurátor, voči obvinenému Marianovi Kočnerovi stále zbierajú dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, že sa podieľal nejakým spôsobom na vražde. Prokurátori úradu špeciálnej prokuratúry zároveň uviedli, že vyšetrovaním zistili trestnú činnosť predstaviteľov štátnych orgánov.

​V prípade vraždy Jána Kuciaka  a Martiny Kušnírovej sú obvinení Alena Zsuzsová, Miroslav Marček, jeho bratranec Tomáš Szabó a Zoltán Andruskó. Štvoricu obvinenú z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice zobrali do väzby ešte koncom septembra 2018. V prípade je obvinený aj podnikateľ Marian Kočner. Konečný počet obvinených ale zrejme uzavretý ešte nie je. Podľa prokurátor špeciálnej prokuratúry nemusí byť Kočner posledným obvineným. "Zatiaľ tie dôkazy nasvedčujú tomu, že zostaneme v rozsahu, v akom sme, ale jeden nikdy nevie.O usvedčení, zatiaľ, hovoriť nemôžeme," povedali. 

 Prokuratúra síce plánuje v septembri vzniesť obžalobu, no u Mariana Kočnera to nemusí byť také isté. "Záleží to ako prebehne vyšetrovanie ale zámer pôvodný je taký, že všetkých naraz v jednom balíku." 

Tlačovú besedu ÚŠP sme sledovali ONLINE.

Vražednú zbraň nenašli, iba jej časť

Prokurátori špeciálnej prokuratúry sa vyjadrili aj k zbrani, ktorou mala byť dvojica zavraždená. "Bola upravovaná, máme jej pôvodnú časť, hlaveň, ale zbraň sa nepodarilo nájsť. Nájdená bola vo Váhu. Našli sme vtedy dve zbrane - jednu v Malom Dunaji a druhú vo Váhu." 

Komunikácia s Kočnerom 

Prokurátori uviedli, že analyzujú desaťtisíce správ z mobilného telefónu Mariana Kočnera. Osoby, s ktorými komunikoval ale špecifikovať nechceli. Telefón, z ktorého vyšetrovatelia získali komunikáciu, odovzdal bývalý príslušník SIS, priateľ podnikateľa a teraz kľúčový svedok Peter Tóth. Na otázku novinárov, či orgány činné v trestnom konaní zabezpečili aj komunikáciu s Petrom Tóthom prokurátori ÚŠP odpovedali: "Nebudeme sa vyjadrovať k osobám, to sa týka aj Petra Tótha. Povedzme to tak, že sme zabezpečili každú komunikáciu". 

​Na trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych orgánov

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Dozorujúci prokurátor preto zároveň vyzval všetkých, ktorí s Kočnerom komunikovali, aby svoje konanie vysvetlili, kým je ešte vhodný čas. "Odporúčam ľuďom, ktorých sa tá komunikácia dotýka, aby svoju činnosť prišli vysvetliť ešte v tomto štádiu, pretože neskôr to môže byť zásadným spôsobom v ich neprospech," povedal s tým, že to ale nie je odkaz pre politikov. "Toto nie je odkaz politikom, toto je odkaz predstaviteľom štátnych orgánov." 

K pravosti komunikácie z Threemy, ktorá bola aj medializovaná sa prokuratúra odmietla vyjadrovať. "Komunikácia ako taká bola ale získaná zákonne. Hovoríme o komunikácii, ktorú máme my, a nie ktorú zverejnili médiá," povedali prokurátori ÚŠP.  

Prípad objednania vrážd Lipšica a prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho

Obvinená Alena Zsuzsová a skupinka okolo nej je obvinená aj v kauze objednania vraždy advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. Dôkazy podľa dozorujúceho prokurátora nasvedčujú tomu, že vraždy prokurátora Žilinku a advokáta Lipšica si mala objednať Zsuzsová, sprostredkovať to mal Andruskó. Pri obvinených ide o podozrenie vykonania najmenej štyroch úkladných vrážd a príprav najmenej troch vrážd. 

V tomto prípade ale Kočner obvinený nie je. Podľa dozorového prokurátora ešte nie sú dôkazy, ktoré by to jednoznačne dokazovali."Nemáme dôkazy, ktoré by nás jednoznačne presvedčili o tom, že Marian K. si tie vraždy objednal. Pokiaľ také dôkazy budeme mať, tak obvinenie bude vznesené."  

​V prípade objednávok vrážd pritom podľa dozorového prokurátora neboli dokonané len zhodou náhod, pričom v prípade Šufliarskeho jej zabránilo len zadržanie páchateľov v súvislosti s vraždou Kuciaka. Obvinení v kauze dvojnásobnej vraždy a prípravy vrážd zatiaľ podľa prokuratúry nie sú stíhaní ako zločinecká skupina. Dôvodom je, že podľa výsledkov vyšetrovania nemali väzby a spôsob fungovania, ako to definuje zákon. Spolu s prípadom dvojnásobnej vraždy a objednávky vrážd sa vyšetrovací tím tiež zaoberá vraždou podnikateľa Petra Molnára a bývalého primátora Hurbanova Lászloá Basternáka. 

Zrušenie príkazu na zadržanie Norberta Bödöra 

Prokurátori sa na tlačovej besede vyjadrili aj k medializovaným informáciám o zrušení príkazu na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra na jeseň minulého roku. Dôvodom podľa nich bolo, že dostali informáciu, že Bödör mal informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. "Ak by som vedel, že Norbert B. vie, že má byť zadržaný, tak ten súhlas nedám a ani policajti by mi podľa mňa túto informáciu nepredložili," vysvetlil ďalej prokurátor špeciálnej prokuratúry. 

Podľa prokurátora únik informácie o príkaze na zadržanie Bödöra vychádzal z vyšetrovacieho tímu. Na otázku novinárov, odkiaľ mali ale oni informáciu, že o príkaze sa dozvedel, odpovedali prokurátori ÚŠP: "Vy máte svoje zdroje aj my máme svoje zdroje. Aj my máme svoj zdroj, ktorý musíme chrániť. Je to ale legálna informácia." Úniky informácií boli podľa prokurátorov aj dôvodom, prečo sa v januári tohto roku zúžil počet príslušníkov vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Kuciaka.  

Na otázku TV JOJ, či sa robili od tej doby nejaké vyšetrovacie úkony, prokurátor špeciálnej prokuratúry odpovedal takto: "S pánom Bödörom boli konané úkony ale špecifikovať ich nebudeme," odpovedal prokurátor špeciálnej prokuratúry.  

Viac o prípade sa dozviete aj vo videu TU: 

Celú tlačovú besedu úradu špeciálnej prokuratúry o stave vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si pozrite TU. Tváre prokurátorov nesmú byť snímané. 

​Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Vyšetrovanie potvrdilo, že vražda súvisela s Kuciakovou prácou. Obvinený Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak. Zoltán A. a Alena Zs. sú podnikatelia. Podľa polície odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo na doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy