Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozpor v Smere-SD pre stratifikáciu nemocníc: Raši spor medzi Ficom a Pellegrinim komentovať odmietol
Zdielať na

Rozpor v Smere-SD pre stratifikáciu nemocníc: Raši spor medzi Ficom a Pellegrinim komentovať odmietol

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská už potvrdila, že stratifikáciu nemocníc ako ústavný zákon nepredloží. Nehodlá ustúpiť ani napriek tomu, že Smer-SD tak zákon nepodporia. Premiér Pellegrini pritom reformu považuje za nevyhnutnú. V Smere tak nastal akýsi rozpor. Richard Raši sa na pondelňajšom rokovaní ale vyjadril, že stranícky spor medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim komentovať nebude a nemyslí si, že by sa vyostroval.

O tom, že ministerka Kalavská nepredloží stratifikáciu ako ústavný zákon ale bude v pôvodnom znení, informoval portál vZdravotnictve.sk, pre ktorý to potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Kalavská sa teraz ale definitívne nevzdáva, a to aj napriek odkazu jej vlastnej strany Smer-SD. Robert Fico totiž avizoval, že zákon v takejto forme nepodporia. 

Kalavská: Som už veľké dievča, viem čo mám robiť

"Odkedy som prišla na ministerstvo som sa snažila hľadať nástroje na zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Ja nie som typ človeka, ktorý dá tomu facelift a  myslí si, že je to v poriadku, respektíve dám nejaké riešenie, ktoré je krátkodobé ale de facto nikomu nepomôže. Naše zdravotníctvo potrebuje výrazne reformu a za tým si stojím. Opozičné strany mi odkazujú čo mám robiť, ja som už ale veľké dievča a viem čo mám robiť. Urobím to, čo uznám za vhodné, bude najlepšie," vyhlásila po rokovaní tripartity ministerka Kalavská. 

Ministerka už o svojom rozhodnutí telefonicky informovala aj Roberta Fica. Telefonát to ale vraj vyslovene nepríjemný nebol. "Veľmi príjemné, konštruktívne," povedala.  

Na aktuálnu situácii v strane Smer sa TV JOJ opýtala aj podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho. Ten ale stranícky rozpor medzi Ficom a premiérom Pellegrinim cez médiá odmietol komentovať. Podľa jeho slov si to povedia sami na straníckej pôde. Ako vyostrenie sporu to ale nevníma. "Veľmi veľa sa písalo v médiách, že by sa pokazila ústava. Myslím si skôr, že je to osobné rozhodnutie pani ministerky. Ale každý problém má svoje riešenia," dodal. 

Stratifikáciu ako obyčajný zákon podporila aj opozícia 

Ministerka Andrea Kalavská teraz počká do stredy, kedy by sa stratifikácia mala dostať na rokovanie vlády. Súčasťou predloženého materiálu sú aj návrhy vykonávacích predpisov, ktoré však vláda schvaľovať nebude. Sú tam totiž len pre informáciu. Budú mať svoj vlastný legislatívny proces, počas ktorého sa môžu meniť. "Ja si ústavu veľmi ctím na to, aby som tam dávala niečo, čo tam nepatrí, a tvorila niečo, čo je zbytočné,” konštatovala šéfka rezortu. 

Jasno si v tejto téme budú musieť spraviť aj v koalícii. Teda presnejšie v SNS, MOST- HÍD od začiatku problém so stratifikáciou nemá. Podporu stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ potvrdila väčšina opozičných strán. "Stratifikácia tak, ako bola vypracovaná a prezentovaná doteraz, bola spracovaná podľa nás dobre. V prvom čítaní by sme ju podporili," vyjadrila sa Jana Cigániková, poslankyňa NR SR za SaS. "Pokiaľ tam nebudú žiadne nášľapné míny sme pripravená to podporiť," povedal Boris Kollár za Smer rodina. 

Pellegrini reformu žiada

Premiér spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou spustili stratifikáciu nemocníc ešte v apríli.  "My hľadáme všetky možnosti, aby sme zdravú zmenu, to znamená desaťročnú reformu, ktorá pred nami stojí, spustili a mohli začať jej prvú fázu, a to je zber údajov, ktoré potrebujeme," povedal k reforme nemocníc premiér Peter Pellegrini. Na základe týchto údajov by podľa neho potom v roku 2021 a 2022 mali vedieť rozhodnúť, aké výkony budú môcť poskytovať konkrétne nemocnice. “Na to, možno, pravdepodobne, nebudeme potrebovať úplne to celé legislatívne penzum, ktoré dnes je pripravené,”povedal. Podľa neho je však reforma nevyhnutná. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy