Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ceny pri slovenskom mori vzrástli. Ako neodísť z Chorvátska s prázdnou peňaženkou?
Zdielať na

Ceny pri slovenskom mori vzrástli. Ako neodísť z Chorvátska s prázdnou peňaženkou?

ZAGREB / Drahšie ubytovanie, potraviny, ale aj atrakcie. Čoraz viac slovenských dovolenkárov vníma Chorvátsko cez hrúbku svojej peňaženky. Dostáva zabrať najmä v obľúbených turistických destináciách. Niekedy však stačí dobrá rada a čoskoro možno aj pomoc zo strany tamojšej vlády.

Z roka na rok drahšie. Takto vníma Chorvátsko množstvo Slovákov smerujúcich každoročne na Jadran. "Možno zdraželo ovocie a zmrzlina, ale rozhodne nie o toľko, ako sa to hovorí. Ceny sú tu podobné, ako v Bratislave, ale súhlasím, že by mohli byť aj nižšie," povedal Ivo Mravičić, riaditeľ turistického úradu Tučepi. V porovnaní s inými krajinami má však svoje výhody. "Keď človek hľadá aktívnejšiu dovolenku a zároveň tú slobodu, že má k dispozícii to auto, tak Chorvátsko je stále to slovenské more," povedal svoj názor dovolenkár zo Slovenska Peter. 

Ako neodísť s prázdnou peňaženkou?

Vo všeobecnosti však platí, že je drahé pre tých, ktorí sa nevedia orientovať. Ako teda ušetriť? "Chorváti kde kupujú rybu, ovocie, zeleninu, tam treba kupovať a kam chodia jesť na obedy a večere, tam treba ísť," povedal chorvátsky podnikateľ Stanko Delić. Aj tu sa však čoraz hlasnejšie začína spomínať výmena Kuny za jednotnú európsku menu. 

Aj tu sa však čoraz hlasnejšie začína spomínať výmena Kuny za jednotnú európsku menu. Euro by síce mohlo vyriešiť problémy s výmenou peňazí, no aj v Chorvátsku panujú obavy postupného zvyšovania cien. "Ak by došlo k zdražovaniu, nebolo by to dobré, ale verím, že ceny zostanú rovnaké,"  poznamenal ďalej riaditeľ turistického úradu Tučepi Mravičić. 

"Zrejme k nejakému zvyšovaniu príde, ale skôr si myslím, že to bude len zaokrúhlenie cien smerom nahor," vyjadril svoj názor ďalej Toni Čobrnić.  Stane sa tak pravdepodobne najskôr v roku 2023.

Chorváti chcú nižšie DPH

Cestovný ruch nielen na obľúbenej Makarskej riviére, však už o niekoľko mesiacov dostane zaujímavú injekciu. Od januára chystajú Chorváti zníženie DPH na reštauračné služby a preto nie je vylúčené, že od budúceho roka bude dovolenka na Jadrane predsa len o čosi lacnejšia. "Očakávame, že sa to prejaví v cenách ubytovania v hoteloch, kde sa dávajú polpenzie a plné penzie, aj v reštauráciách," podotkol podnikateľ Stanko Delić. 

"Skôr to vidím na stabilizáciu cien, pretože zdraželi suroviny, ktoré musíme dovážať zo zahraničia. Zároveň chceme zvýšiť mzdy a investície do modernizácie," dodal Čobrnić. Pobyt pri slovenskom mori by tak ani o rok nemal stratiť na atraktivite. 

Na pozore sa musia mať aj vodiči, ktorí sa chystajú do Chorvátska. Pokuty sa o dosť zvýšili, viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy