Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
U pacientky po podaní kontrastnej látky pri magnetickej rezonancii testy potvrdili oslabenie imunity
Zdielať na

U pacientky po podaní kontrastnej látky pri magnetickej rezonancii testy potvrdili oslabenie imunity

BRATISLAVA / Zdravotný stav mladej ženy z Bratislavy sa zhoršil. Naznačujú to krvné testy z nemeckého laboratória. Jana ešte v máji absolvovala vyšetrenie pečene magnetickou rezonanciou. Potom, čo jej podali kontrastnú látku, sa pre ňu začalo peklo. Trpí veľkými bolesťami celého tela a nevládze sa ani postaviť. A ako sa ukázalo, nie je jediná.

Na reportáž o zdravotnom stave Jany zareagovali aj iní ľudia, ktorí po vyšetrení magnetickou rezonanciou pociťujú bolesti, na ktoré im vraj nezaberajú ani lieky tlmiace bolesť. "Reagujem na reportáž o magnetickej rezonancii. Ja som bola na magnetickej rezonancii 08.07.2019. a tiež mám od toho dňa neskutočné bolesti tela, svalov, kĺbov, hlavy. Som sledovaná na neurológii. Ja nemám financie na testy v zahraničí a myslím si, že nedostávam adekvátnu pomoc od lekárov v Liptovskom Mikuláši," napísala diváčka TV JOJ. 

"Nie je jediná. Tiež som na CT dostala kontrastnú látku Jód a tiež som dostala na ňu alergickú reakciu. Odvtedy mám tiež po celom tele bolesti, stále mi je zle, som unavená. Mám dni, kedy sa nevládzem postaviť z postele," napísala ďalšia. 

Podajte podnet 

Je možno na škodu, že nie každý kto pocíti nežiadúce účinky po užití či podaní lieku v zdravotníckom zariadení informuje o tom aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. "Podľa zákona o lieku sú lekári a iní zdravotnícki pracovníci povinní oznamovať podozrenia na nežiaduce účinky humánneho lieku Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv. Podozrenie na nežiaduci účinok môžu tiež hlásiť pacienti samostatne, prípadne ich opatrovatelia či rodinní príslušníci," uviedla hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková. 

V prípade Jany začal konať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe podnetu matky, ktorý bol úradu doručený 15. 8. 2019 začal vykonávať dohľad u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Bližšie k prípadu sa môže úrad vyjadriť až po ukončení dohľadu," uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. 

Späť na začiatok 

Jana sa zdravotne cíti stále horšie. Z poštovej schránky si v utorok vybrala výsledky krvného obrazu, o ktoré opäť požiadala laboratórium v Nemecku. TV JOJ ich ukázala vedcovi, ktorý je aj lekárom Petrovi Celecovi. Ten radí vrátiť sa pri diagnostike na začiatok. "Myslím si, že je extrémne dôležité vedieť kompletnú anamnézu a kompletný príbeh tohto prípadu, pretože napríklad aj to vyšetrenie, ktoré malo spôsobiť tie ťažkosti bolo z nejakého dôvodu indikované," myslí si. 

Faktom je, že Janu odporučil na magnetickú rezonanciu gastroenterológ, ktorý je urobil sono brucha a len s minimálnym nálezom na pečeni, s hemangiómom, ju neposlal na hepatológiu, ale na magnetickú rezonanciu. Čo podľa Celeca nebol správny postup: "Na základe tých testov sú tam viaceré hodnoty krvného obrazu odlišné od normy, len to môže mať naozaj rozličné príčiny. Aj preto to vyšetrenie bez nejakých ďalších iných vyšetrení, bez fyzikálneho vyšetrenia, bez rozhovoru s tou pacientkoum nemal žiaden význam."

Všetky lekárske správy spolu s nálezmi či výsledkami z laboratórií matka pani Jany poslala do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici na kliniku pracovného lekárstva a toxikológie. "V prípade, že pacientka bude mať odporúčanie od lekára, alebo osobne osloví nemocnicu, budeme sa snažiť jej zdravotným stavom zaoberať," informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. 

Pozrite si prvú reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy