Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sopka Stromboli opäť vybuchla. Stúpajúci dym bolo vidieť na kilometre ďaleko
Zdielať na

Sopka Stromboli opäť vybuchla. Stúpajúci dym bolo vidieť na kilometre ďaleko

Archívna reportáž

STROMBOLI / Sopka Stromboli na rovnomennom talianskom ostrove neďaleko Sicílie v stredu krátko popoludní opäť vybuchla, explózia bola podľa agentúry ANSA silnejšia ako tá zo začiatku júla, pri ktorej zahynul jeden turista.

Podľa hasičov, ktorí vyrazili na miesto hasiť lesný požiar spôsobený lávou, nebol pri výbuchu nikto zranený. Otrasy spôsobené explóziou na Stromboli pocítili vraj aj turisti na ďalších ostrovoch Liparského súostrovia, ktorého je Stromboli súčasťou. Vysoký stĺpec dymu bol vidieť na kilometre ďaleko.

https://twitter.com/RT_com/status/1166719585715924992

Vulkanický materiál zo sopky Stromboli spôsobil požiare v neobývanej časti ostrova, menšie požiare sú ale hlásené aj v oblasti obce Ginostra na západnej strane ostrova. Práve tam zomrel 3. júla 35-ročný turista zo Sicílie, ktorého erupcie prekvapila na ceste k vrcholu sopky. Jeho brazílsky priateľ utrpel vážne zranenia.

https://twitter.com/NicoleBremner/status/1166661179122601984

Ostrov Stromboli je aj napriek aktívnu sopku vyhľadávaným turistickým cieľom. Žije na ňom asi 500 stálych obyvateľov, v lete sa počet ľudí na ostrove výrazne zvyšuje vďaka turistom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy