Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lesy nesmú byť podľa Matečnej nahrádzané poľnohospodárskou pôdou. Je pripravená blokovať obchodnú dohodu
Zdielať na

Lesy nesmú byť podľa Matečnej nahrádzané poľnohospodárskou pôdou. Je pripravená blokovať obchodnú dohodu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná je pripravená na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov blokovať uzatvorenie obchodnej dohody s krajinami Južnej Ameriky (Mercosur). Dôvodom sú potravinové škandály v minulosti, nízke štandardy v oblasti kvality a bezpečnosti potravín, ale najmä devastovanie Amazonského pralesa.

Informoval o tom v stredu hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Vladimír Machalík. "To, ako sa v poslednej dobe správa Brazília k amazonskému pralesu, je neakceptovateľné. Európska únia musí využiť všetky dostupné formy ako donútiť Brazíliu zmeniť svoj prístup. Jednou z možností je ekonomický tlak. Mali by sme prestať dovážať poľnohospodárske produkty a potraviny, ktoré sú dorábané pri nerešpektovaní európskych ekologických štandardov a menej prísnych životných podmienok chovu zvierat, takzvaného welfare zvierat. Ušetríme tak množstvo emisií CO2, ktoré vznikajú pri dovoze potravín cez pol sveta,“ vysvetlila Matečná.

Čoraz intenzívnejšie klčovanie, vypaľovanie a odstraňovanie Amazonského pralesa sa podľa Matečnej významnou mierou podieľa na globálnej zmene klímy. V posledných týždňoch ubúdajú lesy v Brazílii aj kvôli rozsiahlym požiarom. "Je nevyhnutné zastaviť úbytok lesov kvôli poľnohospodárskej produkcii. Lesy majú zostať lesmi a v prípade potreby ekologického materiálu, ktorým je drevo, majú byť znovu vysádzané na rovnako veľkých plochách. Lesy nemôžu byť zaberané natrvalo,“ uviedla podpredsedníčka vlády.

Gabriela Matečná pripomenula, že Brazília mala v minulosti problém aj s kvalitou a bezpečnosťou potravín. V roku 2017 prepukol škandál s pokazeným brazílskym kuracím mäsom z roku 2017, ktoré zasiahlo spotrebiteľov celej Európskej únie. Štátna veterinárna a potravinová správa SR vtedy plošne dovoz brazílskeho mäsa zakázala.

Šéfka slovenského agrorezortu už v roku 2016 hlasovala proti uzatvoreniu obchodnej dohody s krajinami Južnej Ameriky združených v organizácii Mercosur a je pripravená blokovať účinnosť tejto dohody opätovne. Diskusia o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a združením Mercosur prebiehala 20 rokov. K politickej dohode dospeli obe strany až v júni tohto roku. Podstatou dohody je zásadné zníženie existujúcich vysokých colných sadzieb. Clá majú byť postupne eliminované na 93 % colných položiek týkajúcich sa vývozu agropotravinárskych výrobkov z EÚ. Na druhej strane, EÚ má liberalizovať 82 % poľnohospodárskych dovozov z krajín Mercosur.

"Európska únia požaduje od slovenských a európskych farmárov, aby používali menej chemikálií, držali zvieratá v čo najlepších podmienkach a viac chránili krajinu. Na druhej strane uzatvára zmluvy s krajinami, ktoré nerešpektujú požiadavky na ochranu životného prostredia. EÚ tak vlastne vytvára nekalú konkurenciu svojim poľnohospodárom a potravinárom produktami s nižšími nárokmi na kvalitu, bezpečnosť i podmienky držania hospodárskych zvierat. S takýmto prístupom Slovenská národná strana nemôže súhlasiť,“ uzatvorila Matečná.

Pozrite si archívnu reportáž o ničení amazonského pralesa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy