Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Súd Mikuláša Varehu poslal opäť domov s elektronickým náramkom. Prokurátor ale podal sťažnosť
Zdielať na

Súd Mikuláša Varehu poslal opäť domov s elektronickým náramkom. Prokurátor ale podal sťažnosť

PREŠOV / Senát prešovského okresného súdu opäť rozhodoval v sabinovskej väznici, v prípade Mikuláša Varehu, zvaného aj ako kráľ Zemplína. Ten si už odsedel 8,5 roka za daňové delikty a podľa novej legislatívy dostal možnosť odísť domov s elektronickým náramkom. Výkon takéhoto trestu navrhol riaditeľ väznice.

Mikuláš Vareha si už zo svojho trestu odsedel dve tretiny. On ale o podmienečné prepustenie nežiadal. Podľa novej legislatívy podal návrh na jeho prepustenie šéf väzenského zariadenia. S tým, že domov by odišiel s elektronickým náramkom na nohe. Okresný súd v prípade Mikuláša Varehu už raz rozhodol. Podnikateľa zo Zemplína podmienečne z väznice prepustil. Žiadne sťahovanie sa ale nekonalo. Prokurátor podal sťažnosť.  

O prepustení Mikulaša Varehu tak rozhodoval krajský súd. Ten zrušil pôvodné rozhodnutie a okresnému súdu prikázal rozhodnúť znova. Podľa odvolacieho súdu došlo k procesnej chybe, keď návrh na prepustenie nepredniesol na súde ten, kto ho podal. Teda riaditeľ väzenského zariadenia, alebo jeho zástupca. Za mrežami sa venoval samo štúdiu zákonov, vyčítali mu, že počas večierky pozeral a televízor, používal elektrický spotrebič iným spôsobom ako je dovolené. Podľa návrhu spĺňa ale Vraeha podmienky na prepustenie a aj predpoklad, že povedie riadny život. Prokurátor o tom ale pochybuje, myslí si, že mu chýba seba reflexia. 

Po odstránení procesnej chyby, teda po stredajšom pojednávaní, súd Mikuláša Varehu posiela opäť na slobodu s monitorovacím náramkom na nohe. Odsúdený sťažnosť nepodal, ale znovu ju podal prokurátor. Tak v prípade podmienečného prepustenia bude aj tentoraz rozhodovať krajský súd. "Myslím si, že už zo strany prokuratúry je skôr obštrukcia ako nejaké vykonávanie práva," vyjadril názor Varehov obhajca Marián Jusko.

Viac o prípade aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy