Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dva dni po pôrode prišla mladá matka o dieťa. Z tragickej udalosti viní nemocnicu v Galante
Zdielať na

Dva dni po pôrode prišla mladá matka o dieťa. Z tragickej udalosti viní nemocnicu v Galante

GALANTA / Mal to byť najkrajší deň v živote. Dominika s partnerom čakala na pôrod prvorodeného syna Samka. V okamihu sa obrovské šťastie zmenilo na rodinnú tragédiu. Mladá matka prišla o vytúžene dieťa ráno len dva dni po pôrode. Z tragickej udalosti vinia nemocnicu v Galante. Plánujú podať aj trestné oznámenie.

"Zničil sa mi celý život. Neviem si to predstaviť bez neho," vraví nešťastná Dominika. Počas tehotenstva nič nenasvedčovalo tomu, že nastanú komplikácie. Všetky kontroly, ktoré Dominika u svojho lekára absolvovala, boli v poriadku. Termín pôrodu bol naplánovaný na 18. augusta.

Dominika tri dni prenášala a minulú stredu mala plánovanú kontrolu v nemocnici v Galante. Lekárovi údajne povedala, že sa necíti dobre. Podľa jej slov ju ale lekár poslal domov, že má prísť v piatok na hospitalizáciu. "Do piatku som vlastne krvácala aj bolesti som mala. Tak som došla v piatok. Ja som mávala bolesti a často aj tvrdnutie bruška a krvácala som už tri dni. V piatok mi dali prvú injekciu vraj na zmäkčenie krčka maternice," vysvetľuje Dominika. 

Krvácanie a bolesti

Podľa Dominiky sa v sobotu nič nedialo. Opätovne dostala injekciu a spravili jej kontrolu, no bolesti vraj neprechádzali, no neboli také časté. V nedeľu Dominike odtiekla plodová voda, no nie všetka.

"Aj keď som jej povedala, že to máme určite dedičné, lebo všetky ženy v našej rodine sa neotvárajú, všetky chodia cisárskym rezom, napriek tomu povedala, že nález na cisársky rez nie je a že budeme čakať," pokračuje Dominika. Doktori ju poslali spať nech naberie energiu na pôrodu aj napriek tomu, že má bolesti.

Stav sa zhoršil 

V pondelok sa ale jej stav ešte zhoršil. "Krvácala som prúdom, pod sebou som mala množstvo krvi. Povedali mi toľko, že to mám predýchať a že to určite pôrod nie je, že to zistím sama, keď to bude nakoniec pôrod," vraví mladá matka. Popoludní sa ale pôrod už naozaj začal.

"To, že čakali a nechali ju vysiliť do posledných síl. Ona sa mi klepala, keď išla na tú pôrodnú sálu. To bolo nemožné," povedala Dominikina matka. 

"Povedali mi, že mám vyliezť hore na kolená a otočiť sa smerom k nej a dať hore nohy a povedala hneď, že tlačte. Proste nič mi nevysvetľovali len povedali, že tlačte. Nakoniec som ho vytlačila a bol celý modrý bezhybný nedýchal. Povedali vraj, že to je moja chyba a nadýchol sa plodovej vody, že vlastne v tej vode sa nachádzalo množstvo smoly z jeho stolice," opisuje ďalej Dominika. 

Dieťa nedýchalo 

"Nemocnici je úprimne ľúto tejto nešťastnej udalosti. Spomínaná rodička bola od začiatku hospitalizácie neustále monitorovaná a nič nenasvedčovalo možným zdravotným komplikáciám. Pôrod prebehol spontánne. Žiaľ, dieťa po narodení nedýchalo a prítomný neonatológ a anesteziológ okamžite začali s jeho resuscitáciou," uviedla v stanovisku nemocnica. 

Malého Samka neskôr previezli z galantskej nemocnice do nemocnice na bratislavské Kramáre. Podľa slov matky už bol v kritickom stave. Lekári na Kramároch sa malého Samka pokúšali zachrániť, žiaľ, v stredu ráno svoj boj o život prehral.

Trestné oznámenie 

Dominika spolu s celou rodinou, ktorá stojí v tejto ťažkej situácii pri nej, si myslia, že tragédií v Galantskej nemocnici sa dalo predísť. Stačilo, ak by jej spravili cisársky rez. Rodina plánuje podať na nemocnicu sťažnosť a rovnako aj trestné oznámenie.

"My sme žiadali aj to, sme upozornili dopredu, že my máme v rodine proste všetky ženy problém s otváraním, takže keby bolo možné, že by sme prijali ten cisársky rez, ako ani počuť, ani počuť," dodala Dominikina matka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy