Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prokurátori ÚŠP potvrdili, že lustrované boli aj chránené osoby v štáte. TV JOJ zisťovala, o ktoré funkcie konkrétne išlo
Zdielať na

Prokurátori ÚŠP potvrdili, že lustrované boli aj chránené osoby v štáte. TV JOJ zisťovala, o ktoré funkcie konkrétne išlo

BRATISLAVA / O tom, že sa Marian Kočner vedel dostať k veľmi diskrétnym informáciám aj o tých najviac chránených ľuďoch v štáte, svedčí komunikácia v jeho mobilnom telefóne. Potvrdili to prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, tí ukazujú na štátnych úradníkov a verejne žiadajú ich priznanie.

Podľa denníka SME mala byť medzi Kočnerom preverovanými aj prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Dagmar Mištíková. Kočner si žiadal informácie aj o jej deťoch. 

Lustrovanie nie je jednoduché 

Zaujímavé je, že lustrovanie najvyšších ústavných činiteľov, ale aj špeciálnych prokurátorov vôbec nie je jednoduché. No napriek tomu sa podľa tvrdenia prokuratúry Kočnerovi podarilo k informáciám o niektorých z nich dostať. "Tieto chránené osoby sú v systéme blokované. Ak je potrebné pre úkony odblokovať túto osobu, musí byť požiadaný Úrad na ochranu ústavných činiteľov s odôvodnením, prečo k takémuto lustrovaniu má dôjsť," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.  To sa niekomu s najväčšou pravdepodobnosťou podalo nejakým spôsobom obísť. Najmä im preto patrila výzva zo strany prokuratúry. "Tie osoby veľmi dobre vedia o koho sa jedná. Toto nie je odkaz politikom. Toto je odkaz predstaviteľom štátnych orgánov," vyhlásil prokurátor ÚŠP.  

"Určite sa bude jednať o konkrétnych ľudí z justičného prostredia, policajných funkcionárov, ľudí zo štátneho aparátu, ktorí nielenže s ním komunikovali, ale dohovárali sa na aktivitách, ktoré sa dajú následne odsledovať," vyjadril sa k veci advokát Daniel Lipšic. "V relatívne dohľadnom čase sa dozviete kto vystupuje, kto komunikoval, kto pravdepodobne sa dopúšťal trestnej činnosti," povedal prokurátor ÚŠP počas pondelňajšej tlačovej besedy.

Dozorovanie vyšetrovania prípadu Kuciak-Kušnírová ich naviedlo na množstvo stôp k ďalším zločinom. "Sú tam veľmi závažné a dôležité mená, resp. osoby, ktoré komunikovali s Mariánom K.," pokračoval prokurátor ÚŠP.  

"Boli lustrovaní aj niektorí naši kolegovia a rovnaké, takzvané diagramy, alebo pavúky, ktoré ste mohli vidieť minulý týždeň, mali byť spracované aj vo vzťahu k nim," poznamenal ďalej prokurátor ÚŠP. Prokurátori v prípade dobrovoľného prihlásenia sa už avizovali takzvanú poľahčujúcu okolnosť. Otázkou však je, či sa z ich strany nejednalo iba o taktiku ich ďalšieho postupu. 

Celú tlačovú besedu ÚŠP si môžete pozrieť TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy