Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Fico nepodporí stratifikáciu, ak Kalavská zákon predloží ako obyčajný. Ministerka ho ako ústavný predložiť odmieta
Zdielať na

Fico nepodporí stratifikáciu, ak Kalavská zákon predloží ako obyčajný. Ministerka ho ako ústavný predložiť odmieta

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská odmietla predložiť stratifikáciu nemocníc ako ústavný zákon. Predseda strany Smer-SD Robert Fico jej odkazuje, že on nepodporí ani len poslanecký zákon. Ministerka Kalavská pritom už v utorok, 1.8. pripustila, že stratifikácia nemusí mať podobu ústavného zákona.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská predloží na rokovanie vlády návrh stratifikácie nemocníc v pôvodnom znení. Teda nie ústavný zákon, ako to žiadal predseda strany Smer-SD Robert Fico, informoval o tom portál vZdravotnictve.sk, pre ktorý hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová potvrdila, že ministerstvo ústavný zákon nepredloží. Stratifikáciu prerokuje legislatívna rada v utorok, na rokovanie vlády by sa tak mal dostať v stredu, ako to Kalavská avizovala. Súčasťou predloženého materiálu sú aj návrhy vykonávacích predpisov, ktoré však vláda schvaľovať nebude. Sú tam totiž len pre informáciu. Budú mať svoj vlastný legislatívny proces, počas ktorého sa môžu meniť.

"Ministerka Kalavská bola informovaná predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, že ak predloží návrh zákona o stratifikácii obyčajným zákonom, poslanecký klub Smer-SD tento zákon nepodporí," reagoval hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút. Poslanecký klub tak pôjde proti svojej ministerke.

Ešte v utorok bolo všetko v otáznikoch

"Zvažujeme, či predložíme stratifikáciu ako ústavný zákon," povedala ministerka na tlačovom brífingu ešte 13. augusta pri odštartovaní búrania skeletu nemocnice na Rázsochách. “Ja si ústavu veľmi ctím na to, aby som tam dávala niečo, čo tam nepatrí, a tvorila niečo, čo je zbytočné,” konštatovala šéfka rezortu. O stratifikácii má rokovať vláda 21. augusta.

Andrea Kalavská tiež pripomenula, že v súčasnosti vyhodnocujú pripomienky k návrhu ústavného zákona. Tiež upozornila, že nepovažovala za potrebné, aby sa premena nemocníc riešila formou ústavného zákona. O takomto riešení sa dohodla s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom. Ten odkazuje, že nepodporí ani len poslanecký zákon. "My hľadáme všetky možnosti, aby sme zdravú zmenu, to znamená desaťročnú reformu, ktorá pred nami stojí, spustili a mohli začať jej prvú fázu, a to je zber údajov, ktoré potrebujeme," povedal k reforme nemocníc premiér Peter Pellegrini. Na základe týchto údajov by podľa neho potom v roku 2021 a 2022 mali vedieť rozhodnúť, aké výkony budú môcť poskytovať konkrétne nemocnice. “Na to, možno, pravdepodobne, nebudeme potrebovať úplne to celé legislatívne penzum, ktoré dnes je pripravené,” povedal. Podľa neho je však reforma nevyhnutná.

Pozrite si archívnu reportáž.

O čom je stratifikácia nemocníc?

Premiér spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou spustili stratifikáciu nemocníc ešte v apríli. Ide o komplexnú reformu fungovania našich nemocníc, ktorá prichádza s odstupom 15. rokov. Začne sa v januári 2020 a prebiehať bude postupne do roku 2030. Pacient bude zmeny pociťovať priebežne.

Nemocnice budú prerozdelené na lokálne, regionálne a národné nemocnice. Prioritou je dostupnosť a kvalita. Takzvaná minimálna sieť znamená dostupnosť zdravotnej starostlivosti v lokálnych nemocniciach do 30 minút. Okrem urgentu bude v takejto nemocnici dostupná interná medicína, neurológ, gynekológ, pediater aj ARO. Potom to budú regionálne nemocnice do 60 minút a národné nemocnice do 120 minút. Cieľom stratifikácie je odvrátiť zbytočné úmrtia, ku ktorým v našich nemocniciach, žiaľ, dochádza.

Lekárska obec ale už pri príprave stratifikácie vytýka ministerstvu nedostatok zdravotníckeho personálu a teda veľa plánov, ktoré reálne v súčasnosti nie sú. Ministerka ale tento problém vraj vníma a verí, že ju stihne vyriešiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy