Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza správ medzi Kočnerom a Šufliarskym: Rodičia prokurátora poslali Zlatici Kušnírovej list
Zdielať na

Kauza správ medzi Kočnerom a Šufliarskym: Rodičia prokurátora poslali Zlatici Kušnírovej list

ZVOLEN/BRATISLAVA / Kauza, ktorá stála Petra Šufliarskeho funkciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry, opäť ožila. Ide o rozsiahlu sms komunikáciu medzi ním a obvineným Mariánom Kočnerom. Tentokrát prehovorili prokurátorovi rodičia, ktorí tvrdia, že ich syn je čestný človek.

Rodičia Petra Šufliarskeho Ida a Pavol Šufliarsky za povesť svojho syna tvrdo bojujú. Pobúrila ich totiž výzva rodičov zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice, aby prokurátor svoj sms dialóg s Mariánom Kočnerom zverejnil. Preto tiež napísali otvorený list. "Máme už dosť ohováračiek a výziev na jeho adresu. Môžeme ubezpečiť obe rodiny, že ja aj môj manžel sa za nášho syna určite hanbiť nebudeme, pretože nenesie žiadnu vinu na vražde ich detí. Komunikácia predsa prebiehala ešte pred vraždou vašich detí. V čase, keď sa tá strašná vec stala, už neboli v písomnom styku," píše sa v úryvku z listu. 

"Veľmi to vnímam citlivo. Svojich rodičov mám veľmi rád, veľmi si ich vážim, preto akí sú ľudia, akým spôsobom ma vychovali. A reagovali spôsobom, aký oni uznali za vhodné. Rešpektujem ich názor," vyjadril sa k listu samotný Peter Šufliarsky.

Rodičia Šufliarskeho na adresu Zlatici Kušnírovej

Pritom rodičia Šufliarskeho tvrdo zaútočili aj na mamu Martiny Kušnírovej."Vy pani Kušnírová nie ste oprávnená, aby ste vyzývali ľudí k odstúpeniu zo svojho postu. Sú predsa dobrí a poctiví prokurátori a náš syn patrí medzi nich. A vy Kuciakovci nedajte sa ovplyvňovať zlobou zo strany pani Kušnírovej. Jej vystupovanie je hanbou, takto sa smútiaci rodič nespráva." 

Voči týmto slovám Zlatica Kušnírová chladná nezostala. "My sme nereagovali na neho ako na človeka, takého bežného. Nás zaujímajú tie smsky medzi ním a Kočnerom. Kedže je taký, ako ho opisujú, mal to zverejniť sám." 

Časť sporných smsiek ako prvý zverejnil Igor Matovič ešte koncom marca. Tvrdil, že ich bolo až 430. Celý sms dialóg obvineného Kočnera a Šufliarskeho ale doteraz nebol zverejnený. Riešením by bolo, keby prokurátor zverejnil aspoň svoju časť smsiek.  

" Verejnosť predsa má právo vedieť, či tento človek nemal prepojenia z organizovaným zločinom. Jediným prostriedkom je zverejnenie komunikácie pána Šufliarskeho," vyjadrila sa Veronika Remišová, nezaradená poslankyňa NR SR (Za ľudí). 

"Ja so zverejnením problém nemám. Nemám, čo skrývať. Musím pozrieť aký kontex by vznikol, tým, že by sa uverejnili len moje odpovede," poznamenal Šufliarsky. 

"Oficiálne potvrdzujem, že Marián Kočner vo veci zverejnenia tohto sms dialógu nezmenil svoj zamietavý postoj," uviedol Marek Para, obhajca Mariana Kočnera. 

Bolo smsiek menej? 

Polícia podľa Petra Šufliarskeho túto vec, po preskúmaní sms dialógu zmietla zo stola. Doteraz ale nedisponuje ich právoplatným rozhodnutím. Prokurátor okrem toho tvrdí, že smsiek nebolo 430, ale oveľa menej.  "Informácia ohľadom počtu komunikácie nie je pravdivá. Ja disponujem komunikáciou, ktorá mala prebehnúť v roku 2017. Od januára do júla. V tomto období som bol kontaktovaný osobou Mariána Kočnera 9-krát," dodal Peter Šufliarsky. 

Vyšetrovateľ aj špeciálna prokuratúra jeho slová o rozhodnutí v tejto veci potvrdili. "V trestnej veci bolo zo strany vyšetrovateľa rozhodnuté o odmietnutí veci s tým, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doposiaľ nedisponuje informáciou o tom, či dané rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť," píše sa v stanovisku ÚŠP.

"Vec odmietol, nakoľko neboli zistené také skutočnosti, ktoré by preukazovali trestno-právnu zodpovednosť a naplnenie obligatórnych znakov skutkovej podstaty niektorého z trestných činov, priestupkov alebo disciplinárnych deliktov,"  informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Viac o téme sa dozviete aj v archívnej reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy