Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo robiť, keď nájdete zviera v núdzi? So správnym číslom je pomoc rýchlo na ceste
Zdielať na

Čo robiť, keď nájdete zviera v núdzi? So správnym číslom je pomoc rýchlo na ceste

MURÁNSKA PLANINA / V záchrannej stanici v Revúcej sa už starali o vydru, vlka, ale napríklad aj o medveďa. Tentoraz pomoc strážcov národného parku potreboval sokol, ktorý vypadol z hniezda. Nabudúce možno budete môcť zachrániť voľne žijúce zviera aj vy - samozrejme ak poznáte to správne telefónne číslo.

Viete čo robiť, ak nájdete zviera v núdzi?

Ak zviera v núdzi nájdete, ihneď volajte odborníkov.

"Treba zavolať číslo 112, tam je operátorka, ktorá prepojí na rehabilitačnú stanicu, ktorá má kompetenciu na danom území starať sa o tieto živočíchy z voľnej prírody," povedal Bryndza. Malý sokolík, by mal za 30 dní narásť natoľko, aby mohol byť vypustený do voľnej prírody.

Záchranná a rehabilitačná stanica v Revúcej už takmer 20 rokov poskytuje prvú pomoc voľne žijúcim zvieratám, ktoré sa ocitli v núdzi. "Tak sme mali od orieška, to je vták, až po medveďa, čo je veľká šelma. Vlka sme mali, vydru sme mali, ale najčastejšie sú to dravé vtáky," povedal strážca národného parku Muránska planina Peter Bryndza. 

Najnovší prírastok je práve z tejto kategórie. "Je to mladý sokol myšiar. Práve preperuje. Vypadol z hniezda vo fabrike. Bohužiaľ, nevieme, kde je hniezdo, takže ho tam nemôžeme vrátiť," uviedol strážca národného parku Muránska planina Pavol Balko. 

Najväčšou zbraňou sú práve pazúre u týchto dravcov, ľudia sa boja, že zobák, ale oni sa viacej bránia tými pazúrmi. Vstupná prehliadka prebehla úspešne a teraz treba mladého hladoša nakŕmiť. "Mám tu pripravené kuracie mäso, kuracie pečienky, to je pomerne taká ľahko dostupná potrava.
Niektoré mláďatá, treba vyslovene naštopať, ako sa povie," dodal Balko. Zo začiatku ide kŕmenie ťažko, neskôr, aby sa naučilo loviť, bude dostávať živé myši. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy