Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová na návšteve Francúzska. Zvolila zaujímavý účes
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová na návšteve Francúzska. Zvolila zaujímavý účes

PARÍŽ / Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu predpoludním odletela na návštevu Francúzska. Hlavným bodom programu jej stretnutia s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži. Priamo na palube vládneho špeciálu bola aj reportérka TV JOJ Barbora Jánošová.

Vládny špeciál odišiel z Bratislavy na pravé poludnie. Po prílete prijal Emmanuel Macron našu prezidentku v Elyzejskom paláci. Hlavnými témami by mala byť klíma, eurozóna a európska sociálna politika. "Slovensko je v jadre Európskej únie. Ľudia na Slovensku si želajú proeurópske smerovanie, čoho dôkazom je aj Vaše zvolenie," povedal na úvod francúzsky prezident. 

"Francúzsko je pre Slovensko blízkym partnerom a dôležitým spojencom v EÚ aj v Severoatlantickej aliancii," povedala Čaputová. S Macronom bude rokovať o aj o aktuálnej situácii v Európskej únii, V4, ale aj o bilaterálnych vzťahoch a možnostiach ďalšej spolupráce. Prezidentka okrem toho v Paríži položila kyticu pred klub Bataclan. Tento klub bol súčasťou série teroristických útokov, ktoré sa stali 13. novembra 2015 a vyžiadali si 130 obetí.

Pokiaľ ide o program, prispôsobiť sa musí francúzskemu protokolu. Kým u nás býva zvykom, že najskôr je na rade stretnutie a potom dajú vyhlásenie, tak vo Francúzsku to bude presne naopak. Na záver plánujú aj rokovanie medzi štyrmi očami. Komunikovať budú zrejme v angličtine a bez tlmočníka. 

Prezidentka novinárom priznala, že v Paríži bude prvýkrát a hoci má nabitý program, dúfa, že stihne aj nejakú prehliadku centra mesta. Na Slovensko pocestuje späť vo štvrtok popoludní. 

Prezidentka sa po ceste pripravovala ešte na stretnutie s francúzskym kolegom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy