Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálny experiment oslavuje 70. výročie. O Dedinu Mládeže je medzi mladými záujem
Zdielať na

Sociálny experiment oslavuje 70. výročie. O Dedinu Mládeže je medzi mladými záujem

DEDINA MLÁDEŽE / Socialistický experiment na juhu Slovenska slávi v tomto roku 70. výročie. Dedina Mládeže, s pôvodnými názvami ulíc je ale napriek tomu najmladšou dedinou na Slovensku. Mladí ľudia z celého Slovenska do nej prichádzajú bývať aj dnes. Aj keď dôvodom už dávno nie je rozkvitajúce poľnohospodárstvo.

Mala to byť výkladná skriňa komunizmu. Dedinu Mládeže, pri sútoku Váhu a Malého Dunaja, začalo prvých 19 brigádnikov stavať pred 70 rokmi. "My sme postavili baraky na Trati mládeže, tam vznikla myšlienka, že my to spravíme v poľnohospodárstve ale od základu, od gruntu," povedal jeden z prvých obyvateľov Dediny Mládeže Ondrej Kerďo. 

Financovalo sa z úverov, ktoré splácali obyvatelia. Tí si presnú budúcu adresu medzi sebou losovali. "Družstvo rozdeľovalo, dali ceduľky a kto akú ceduľku si vytiahol. Ani chodníky sme nemali, keď sme išli, tak v gumových čižmách, museli sme šľapať, aby sme z toho blata povychádzali," povedala obyvateľka Mária. 

Vzorová poľnohospodárska dedina prosperovala, pribúdali ulice, obyvatelia i úspechy z polí, ktoré si vraj chodili obzerať delegácie z celého sveta. "Niekedy mala táto naša obec až 800 obyvateľov, dnes máme približne 450," povedala starostka Dediny Mládeže Gabriela Gönczöl.

"Narodil som sa tu, keď dve ulice, Mičurínova a Makarenkova boli spustené kvázi do prevádzky. My sme tu mali jednu jedinú krčmu, a to bol kostol, vtedy tam bývalo aj 50 ľudí, takže tam si svoje povedali a potom už doma sa to rozobralo na drobné," povedal obyvateľ dediny Juraj Martinček. Záujemcov o bývanie pribúda, ale na nové domy potrebuje obec najprv vysporiadať pozemky. 

Mnohí si kladú otázku ako v dedine udržať mladých ľudí. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy