Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ochranári sa šplhali na 20-metrový strom. Na školskom dvore majú päť sovičiek
Zdielať na

Ochranári sa šplhali na 20-metrový strom. Na školskom dvore majú päť sovičiek

ČERVENÝ HRÁDOK / V areáli základnej školy v Červenom Hrádku majú v búdke na strome malá sovy. Aj napriek tomu, že sú prázdniny deti tam chodia sovíčatá obdivovať. O školské prírastky sa zaujímajú aj ochranári. Sovíčatá totiž už o pár dní vyletia z hniezda.

V škole zistili, že v búdke na borovici majú malé sovy. Skontrolovať ich prišli aj ochranári. Vyšplhali sa na 20 metrový strom a našli tam päť malých myšiarok ušatých.

"Prekvapila ma starostlivá mama, že išla takto blízko na kontakt, doslova meter od hlavy," uviedol Stanislav Kováč z ochrany dravcov na Slovensku. Sovíčatá zniesli opatrne zo stromu, aby ich označili kovovým krúžkom. Po ich odlete tak bude jasné, že pochádzajú zo Slovenska. "Ide to, že zisťujeme migračné trasy, kam sa sťahujú ,ako im dlho presuny trvajú," vysvetľuje ochranár Roman Slobodník. 

Sovy sa liahnu postupne a rozdiel medzi najstaršou a najmladšou je päť dní. Ochranári ich vrátili spať do búdky. Potešilo ich aj to, že tam mali dostatok potravy ,čo nebýva pravidlom.

"Tým, že to mláďatko najmenšie bolo nakŕmené, majú dostatok jedla,v búdke boli tri hraboše neskonzumované celé," vysvetľuje Kováč. Malé sovy budú z hniezda vylietať zhruba o týždeň.

Chýr o sovičkách na strome sa rozšíril a pre deti sa stali atrakciou. Aj cez prázdniny ich chodia sledovať každý deň. "Stáva sa aj také, že deti pribehnú do riaditeľne, že srnka je v parku, veveričky cez okno vidia," vraví riaditeľka dedinskej školy Jana Dunčičová. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy