Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kyberútoky ako postrach Slovákov aj v oblasti financií. Viete, ako sa pred nimi chrániť?
Zdielať na

Kyberútoky ako postrach Slovákov aj v oblasti financií. Viete, ako sa pred nimi chrániť?

BRATISLAVA / Pravdepodobnosť, že sa staneme obeťami kybernetického útoku začína byť oveľa vyššia ako tá, že sa staneme obeťou dopravnej nehody. Cieľom útočníkov sa stále častejšie stáva aj Slovensko, a to nielen na úrovni oficiálnych inštitúcií. Pri troche neopatrnosti sa to môže stať každému z nás. Proti následkom takýchto atakov sa však predsa len vieme chrániť.

Internet je zdrojom nekonečných informácií, ale aj priestor pre mnohých špekulantov. Hrozby preto striehnu pri každom kroku alebo ťahu myšou.V hre je totiž naša bezpečnosť aj peniaze. "Či sa vedia dostať do sociálnych sietí alebo do môjho bankového účtu," vyjadril sa Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť ESET. "Národná banka Slovenska monitoruje aktivity v oblasti kybernetickej bezpečnosti a prijíma opatrenia na ochranu informačných systémov," povedala hovorkyňa národnej banky Martin Vráblik Solčányiová. 

Kým donedávna mala väčšina z nás nočné mory zo zneužitia platobnej karty, po novom sa zoznam našich obáv rozšíril aj o kyberútoky. Počet tých, ktorí sa stali obeťou internetových vyhrážok a podvodných mejlov totiž prudko stúpa. A hrozí nám toho podstatne viac. "Ukradnutie identity na podvodné získanie pôžičky alebo hotovosti," vysvetlil Marián Bulík, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. 

Tomuto druhu útokov sa nedá úplne vyhnúť, no často vieme ich následky obmedziť, nielen kvalitným softvérom. "100 % ochrana neexistuje," upozornil Ondrej Kubovič. Dobre cielený útok môže napáchať veľké škody. Po novom sa však proti nim môžeme už aj poistiť. "V tomto prípade poisťovňa vie zaplatiť napríklad odstránenie negatívnych informácií z internetu alebo ich potlačenie vo vyhľadávačoch," pokračoval Bulík, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.  

Mať za sebou silnú inštitúciu so zástupom právnikov v takýchto prípadoch rozhodne nie je na škodu. Veď niekedy im stačí útočníkovi len zavolať. "Takýto telefonát spôsobí, že človek sa zľakne prípadnej žaloby a s kyberšikanou okamžite prestane," dodal Bulík. Ani poistenie však nie je všeliek a treba si dať pozor aj na výluky. Naďalej platí, že prvoradá je najmä obozretnosť.

​Žiaci a nástrahy kyberpriestoru. Čo všetko im hrozí?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy