Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obyvatelia Senice poznajú už prvé výsledky kontrol studní. Vydýchnuť si ešte nemôžu
Zdielať na

Obyvatelia Senice poznajú už prvé výsledky kontrol studní. Vydýchnuť si ešte nemôžu

SENICA / Už takmer mesiac nemôžu používať vodu zo studní. V Senici, ešte v polovici júna po úmrtí dvoch ľudí namerali vysoké koncentrácie nebezpečných plynov v studniach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva preto odobral vzorky vody. Tá je podľa hygienika v poriadku. Obyvatelia si ale ešte nemôžu vydýchnuť.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva 10 dní po tragédii odobral z 22 studní vzorky vody. Laboratórne testy boli zamerané na ukazovatele kvality: elektrolitická vodivosť, absorbancia, reakcia vody, dusitany, dusičnany, amónne ióny a chemickú spotrebu kyslíka manganistanom.

"Výsledky testov nepreukázali vo vyšetrovaných vzorkách prekročenie nadlimitných hodnôt," informoval hygienik Ondrej Máčalka. 

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre vykonalo krátko po tragédii meranie v studni. Zistilo vysoké koncentrácie oxidu uhličitého, plynného amoniaku a veľmi nízky obsah kyslíka. Aj preto mesto preventívne odporučilo nepoužívať vodu. To aj napriek výsledkom kontroly z regionálneho úradu naďalej platí.​ Mesto Senica ešte čaká na výsledky z Výskumného ústavu vodného hospodárstva. "Nie sú ešte všetky výsledky. Tieto, ktoré sa spomínajú dnes z regionálneho úradu verejného zdravotníctva sú čiastkové, čiže na mieste je opatrnosť," uviedla hovorkyňa mesta Viera Barošková. 

Až potom opäť zasadne krízový štáb a rozhodne o ďalšom postupe. Odkiaľ sa v studniach nabrali jedovaté plyny stále nie je známe.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy