Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smrť policajta v studni. Hasiči v nej namerali vysokú koncentráciu čpavku, málo kyslíka
Zdielať na

Smrť policajta v studni. Hasiči v nej namerali vysokú koncentráciu čpavku, málo kyslíka

SENICA / V sobotu večer prišli nešťastnou náhodou dve rodiny o matku a otca. Filipa a jeho susedu Slávku vytiahli mŕtvych zo studne. Podľa výsledkov merania zabíjal čpavok. Lekár tvrdí, že mali veľmi málo kyslíka. Nevoľno malo prísť aj jednému z hasičov, ktorému sa v úzkom priestore zošmykla maska.

Filip, policajný vyšetrovateľ zo Senice, mal ísť do asi päť metrov hlbokej studne pri rodinnom dome preto, že mu tam niečo spadlo. Liezol po rebríku, no keď sa sa neozýval, jeho manželka prosila o pomoc susedov. Tí neváhali a do studne vošiel najprv sused. No po chvíli vyšiel von, pretože mu prišlo nevoľno. Filipovi chceli pomôcť a tak do studne vošla susedova manželka Slávka. No von už nevyšiel ani jeden z nich.

Obe nehybné telá vytiahli až hasiči, ktorí museli zasahovať s dýchacími prístrojmi. "Po príchode na miesto udalosti sa záchranári pokúšali osoby oživiť, žiaľ aj napriek ich maximálnemu úsiliu sa to nepodarilo a lekár musel konštatovať smrť," uviedla hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Po tragédii museli prísť aj psychológovia. Behom pár minút prišli dve rodiny o manželku a manžela a štyri malé deti o matku a otca. Obaja boli veľmi dobrí ľudia, vždy a kedykoľvek ochotne pomohli. Podľa výsledkov merania hasičov sa v studni nachádzala vysoká koncentrácia čpavku a zároveň málo kyslíka. Odkiaľ sa tam však vzal nikto netuší. V prírode sa totiž bežne nevyskytuje. Väčšinou sa v studniach vyskytuje oxid uhličitý.

"Čpavok, ale aj iné plyny, ako CO2 sú nebezpečné jednak svojimi toxickými účinkami, ale aj tým, že v uzavretom priestore, keď je nadmerné množstvo iného plynu, tak znižuje podiel O2 vo vzduchu. A za normálnych okolností je toho O2 asi 21%, ale keď klesne percento O2 vo vzduchu na nejakých 17,16%, tak je to už nedostatočné pre človeka a vzniká bezvedomie najprv v mozgu a potom neskôr aj v iných orgánoch, ako sú srdce, pečeň, pľúca," uviedol lekár, záchranár Viliam Dobiáš. 

Oba tieto plyny, keďže sú ťažie sa zdržujú dole a kyslík je hore. No problémom je, keď je ho málo. To bolo zrejme aj v tomto prípade. Takže, keď človek postupuje hlbšie do studne príde mu nevoľno. A než sa zorientuje, už je väčšinou neskoro. "Nízka koncentrácia O2 sa určite spolupodieľala na vzniku bezvedomia a zastavenia KO a smrti toho človeka," dodal Dobiáš. 

"Za účelom stanovenia presnej príčiny úmrtia osôb bola nariadená pitva," uviedla hovorkyňa trnavskej krajskej polície Mária Linkešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy