Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Leteckí záchranári v Tatrách zachraňujú deti čoraz viac. Lekárka radí, ako ísť správne s deťmi na túru
Zdielať na

Leteckí záchranári v Tatrách zachraňujú deti čoraz viac. Lekárka radí, ako ísť správne s deťmi na túru

VYSOKÉ TATRY / Ustriehnuť deti počas voľných dní je nepochybne náročné a niekedy dokonca až nemožné. Dôkazom sú zásahy leteckých záchranárov. Už pred prázdninami a od ich začiatku zachraňovali takmer 60 neplnoletých pacientov.

"Každoročne s prichádzajúcimi letnými prázdninami počet úrazov stúpa. Za posledné dva mesiace sme spolu leteli k 55 detským pacientom," uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. Záchranári napríklad leteli na pomoc aj malému dievčaťu, ktoré postihla výšková choroba. Prejavovala sa vysokým tepom, dávením a bolesťami hlavy. Do Tatier prišla s rodičmi zo zahraničia. Táto situácia u nej nezostala bez následkov.

"Treba zvážiť na čo mám sily, kde žijem a či do takej vysokej nadmorskej výšky, ak som aj zdravý, či na to skrátka mám. Ak mám nejaké predisponujúce ochorenia, tak či tam vôbec ísť," poznamenala Iveta Križalkovičová, vedúca lekárka leteckých záchranárov. 

Leteckí záchranári pomáhali aj deťom, ktoré sa zranili na turistických chodníkoch, aj mimo nich. Hoci rodičia mali výbavu v poriadku, ich deti nie. "Zoberú to, čo majú doma. Dajú im tenisky, obyčajné šortky, poriadne ich neoblečú. Potom sa naozaj stane úraz, dieťa odbehne od turistického chodníka, a potom samozrejme nastane úraz skôr, akoby malo na sebe poriadne vibramky," podotkla Križalkovičová. 

Rodičia, pozor na bicyklovanie e-bikeoch

V Tatrách žnú veľkú popularitu elektrické bicykle. Dostanete sa s nimi možno tam, kam by ste ani nevyšli. Pomoc ale potrebovala už aj malá cyklistka. Najmä pri jazde dole by mali byť rodičia veľmi opatrní. "Treba si uvedomiť, že ten bicykel je ťažký a treba sa ho naučiť ovládať. Moje odporúčanie je, aby si tú jazdu na elektrických bicykloch vyskúšali najskôr niekde dole. A až potom sa vybrať do terénu," upozornila ďalej  vedúca lekárka leteckých záchranárov. 

Rizikom sú aj alergie 

Ak vaše deti trpia alergiami, určite nesmiete zabudnúť na lieky. V Tatrách je totiž momentálne alergénov viac ako dosť. "Určite odporúčam, aby si so sebou brali ten liek, ktorý je možné si pichnúť aj svojpomocne v horách," dodala lekárka. 

Turistov v Tatrách trápili črevné problémy. Odborníčka radí, ako im predísť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy