Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky
Zdielať na

Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky

Kvapky do očí stále chýbajú. Aké riešenie si vymysleli v lekárňach v Komárne?

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnými výrobkami, konkrétne ide o očné tiene značky Anylady a sérum na riasy značky Careprost. Pri oboch výrobkoch zistili, že sa v nich nachádzajú nebezpečné látky, ktoré môžu vyvolať zápal, opuchnutie, či iné zdravotné ťažkosti.

Odborníci z ÚVZ  upozorňujú na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ide o očné tiene a sérum na riasy. Výrobky už nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky, pozn.redak.) kontrolné orgány na Slovensku a v Litve.

Konkrétne ide o očné tiene Professional Mineral 12-color Matte Eyeshadow značky ANYLADY. Krajina pôvodu tejto dekoratívnej kozmetiky je Čína. Problémom je, že sa v nich nachádza olovo (507 mg. kg -1). Táto látka sa nesmie nachádzať v kozmetických výrobkoch. 

1. hlásenie č. 980/19
názov: Professional Mineral 12-color Matte Eyeshadow – očné tiene
značka: ANYLADY
výrobná dávka/ čiarový kód: Batch No. A8924, EAN: 7521890446578, 09. 2017, 09. 2020, PAO 24 M
krajina pôvodu: Čína
výrobca: Zhejiang Huacheng International Freight & Forwarding Co., Ltd, China ADD, ROOM 501, FUTIAN BUILDING B, NO 955 CHOUZHOU NORTH ROAD, YIWU, ZHEJIANG, China 

Druhým nebezpečným výrobkom je sérum na riasy Bimatoprost ophthalmic solution Careprost, značky Careprost®, krajinou pôvodu je India. "Výrobok obsahuje farmakologicky aktívnu zložku – Bimatoprost. Môže tak vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

2. hlásenie č. 1027/19
názov: Bimatoprost ophthalmic solution Careprost, Eyelash Enhancing Serum – sérum na riasy
značka:  Careprost®
typ výrobku: Bimatoprost Ophthalmic Solution Careprost® 0,03% w/v Sterile Eye drops
výrobná dávka/ čiarový kód: WBSOO1 1
krajina pôvodu: India
výrobca: SUN Pharmaceutical Industries LTD, SPARC, Tandalja, Vadodara – 390 020, Gujarat, India

Oba výrobky sú v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," dodal Mikas. 

Na Slovensku už dlhšiu dobu chýbajú očné lieky. V čom je problém?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy