Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Búrka na Chalkidiki pripravila o život najmenej 7 turistov. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja Česi
Zdielať na

Búrka na Chalkidiki pripravila o život najmenej 7 turistov. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja Česi

ATÉNY / Severnú časť Grécka, najmä ostrov Chalkidiki, zasiahli silné búrky s krupobitím. O život pripravili najmenej sedem zahraničných turistov. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí boli medzi nimi aj dvaja Česi. Slovenské ministerstvo zahraničia pre TV JOJ uviedlo, že nemajú informácie o tom, že medzi obeťami tohto nešťastia sú aj Slováci.

Severnú časť Grécka, kde trávia tisícky turistov letnú dovolenku, zasiahli silné búrky. Lejaky a krupobitie sa objavili na Chalkidiki. Vietor vyvracal stromy a ničil strechy budov. Takmer 80 percent poloostrova zostalo nateraz bez elektrického prúdu.

Tento prírodný živel, ktorý zasiahol po tropických dňoch s teplotou 40 stupňov Celzia, si vyžiadal životy najmenej siedmich turistov. Česká dvojica zomrela potom, čo sa kvôli silnému vetru prevrátil obytný príves na poloostrove Chalkidiki. V prívese sa s nimi podľa informácií úradov nachádzal ešte jeden človek, ktorý to ale prežil. Približne ďalších 100 ľudí sa zranilo. 

Hovorkyňa zahraničných vecí Zuzana Štíchová  pre agentúru ČTK uviedla, že "České veľvyslanectvo v Aténach poskytuje na mieste potrebnú pomoc." Ministerstvo o ďalších zranených nemá informácie. 

Slováci medzi obeťami nie sú 

"Pokiaľ ide o Slovákov, našťastie nie sú medzi obeťami tohto nešťastia, nemáme ani také, že hlásené, že by boli zranení slovenskí občania, každopádne náš zastupiteľský úrad v Aténach situáciu monitoruje a kontaktuje tých Slovákov, ktorí sa zaregistrovali v našom systéme a preveruje či sú v poriadku. Podľa týchto zistení zatiaľ nikto neutrpel zranenia. Na niektorých miestach údajne nie je elektrická energia a taktiež je momentálne tam vyhlásený dočasne výnimočný stav," vyjadril sa hovorca rezortu vnútra Boris Gandel.  

Na Chalkidiki vyhlásili mimoriadny stav

Medzi ďalšími mŕtvymi je podľa médii dospelý Rus s malým chlapcom, na ktorých blízko ich hotela spadol strom. O život prišla aj ďalšia dospelá turistka a osemročný chlapec z Rumunska, ktorých zabila časť padajúcej strechy z reštaurácie. Všetci zranení boli prevezení do nemocníc. 

"Niečo také som vo svojej 25-ročnej kariére zažil vôbec po prvýkrát," povedal podľa agentúry Reuters lekár z nemocnice v meste Nea Mudania Athanasios Kaltsas. Miestne úrady vyhlásili na Chalkidiki mimoriadny stav. Najmenej 140 hasičov malo kvôli živlu celonočný zásah. Nezvyklo silné dažde by podľa meteorológov mali skončiť behom štvrtka. 

Silná búrka zasiahla aj pláž v Taliansku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy