Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodné čísla o pár rokov zmiznú. Nový projekt si už našiel svojich kritikov, no ministerstvo ustúpiť nehodlá
Zdielať na

Rodné čísla o pár rokov zmiznú. Nový projekt si už našiel svojich kritikov, no ministerstvo ustúpiť nehodlá

BRATISLAVA / Nahradenie rodných čísel je vraj zbytočné a môže stáť milióny eur. Tvrdia kritici tejto novinky, ktorá však až takou novinkou nie je. O tom, že rodné čísla sa v roku 2053 minú sa hovorí už 10 rokov. Napriek tomu sa z toho stáva politická téma. Ministerstvo vnútra ale aj tak plánuje projekt dokončiť.

"Hotový informačný systém leží 4 roky niekde v skrini a teraz krátko pred voľbami prichádza pani ministerka s návrhom, aby sa celý systém spustil," povedala poslankyňa NR SR Veronika Remišová. "Projekt plánujeme spustiť v januári budúceho roka," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Ľubomíra Miklovičová. Takto ministerstvo vnútra prostredníctvom našej televízie už v roku 2011 informovalo o tom, že rodné čísla zaniknú, a tak treba nový systém. Mal byť spustený do dvoch rokov. V roku 2013 sme však dostali takúto odpoveď. "Ministerstvo vnútra momentálne pracuje na vytvorení takzvaného jednoznačného identifikátora fyzickej osoby," povedala v tom čase hovorkyňa rezortu Lucia Garajová. 

Čiže od prvých plánov prešlo osem rokov a stále nič. Ministerstvo tak tému oživilo znovu. A to v zmysle toľko skloňovanej ochrany osobných údajov. 

Je leto. Občania sú vlažní, médiá sú vlažné. A práve preto si ministerstvo vnútra podľa kritikov zvolilo toto obdobie na zosnovanie svojho plánu. Podľa kiskovcov to ministerstvo rieši na poslednú chvíľu, určite to bude predražené a občanom to len spôsobí problémy. V roku 2011 ministerstvo odhadovalo celkové náklady 12 a pol milióna eur. S tým, že trištvrtinu zaplatí Brusel. Kiskovci prišli s novými číslami. "Neoficiálne odborné odhady hovoria o stovkách miliónov EUR," vyhlásila Remišová.

Rezort vnútra: Ľudia, ktorí systém kritizujú, robili na jeho spustení

 Aktuálne odhady však ministerstvo vnútra nemá. Nad sumami Veroniky Remišovej len dvíha obočie."Ako došli k tým závratným sumám, o ktorých sa hovorí v niektorých denníkoch, to netušíme, nakoľko takéto čísla nemáme ešte ani my." V stanovisku ministerstvo navyše dodáva, že systém dnes kritizujú tí istí ľudia, ktorí spolupracovali na jeho spustení. Za kritikou vidí skôr politiku. "Projekt ako taký je na stole už vyše 10 rokov. Participovalo na ňom množstvo expertov a odborníkov, ktorí môžeme povedať, že teraz hovoria inak," uviedol rezort v stanovisku. 

Kiskova strana žiada, aby Pellegrini projekt stopol 

Kiskovci sa rozhodli ísť ďalej. Vyzvali ministerku, aby okamžite zverejnila podrobnosti k už podpísanej zmluve. Premiéra žiadajú, aby projekt stopol. A nie len to. "Podávame podnet na najvyšší kontrolný úrad, aby preveril špeciálne tento tender, ale aby preveril aj ďalšie aktuálne tendre ministerstva vnútra," oznámila Remišová. Návrh zákona síce nie je celkom v plienkach, ale ešte stále je to batoľa. Najprv totiž o ňom musí rokovať vláda a potom ho ešte musí schváliť parlament. 

Viac o téme súvisiacej s rodným číslom sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy