Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turistov v Tatrách trápia črevné problémy. Hygienici vypracovali pokyny, ako sa pred nimi chrániť
Zdielať na

Turistov v Tatrách trápia črevné problémy. Hygienici vypracovali pokyny, ako sa pred nimi chrániť

VYSOKÉ TATRY / Záchranári museli ošetriť desiatky hostí v rôznych ubytovacích zariadeniach vo Vysokých Tatrách. Trápili ich črevné problémy. Napriek väčšiemu množstvu chorých, nejde podľa hygienikov o epidémiu a na vine nie je ani strava, či pitná voda.

Pre bolesti brucha a hnačky volalo na tiesňovú linku z tatranských hotelov v priebehu štyroch dní 49 ľudí. "Z toho bolo prevezených do nemocničného zariadenia 12 osôb a 37 ľudí bolo ošetrených na mieste," informoval Jozef Minár, hovorca operačného strediska záchranárov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva celú situáciu monitoruje a ubezpečuje návštevníkov, že dôvod na paniku nie je. "Takéto gastrointestinálne ochorenia prebiehajú v každej krajine, v každom štáte," povedala Mária Michalovičová, regionálna hygienička. 

Pracovníci RÚVZ vyrazili do terénu hneď po nahlásení zvýšeného počtu ochorení. Pre prevádzkovateľov hotelov a hostí vypracovali pokyny ako postupovať v prípade problémov, ale aj ako im predísť. Zároveň brali aj vzorky vody. "Môžeme potvrdiť, že nejde o zdravotne závadnú pitnú vodu z verejného  vodovodu," vyhlásila Michalovičová. Rovnako to platí aj pre vzorky zo stravy. Zdravotné ťažkosti tak nie sú spojené ani s jedlom, ani s vodou.

"Je to zdravotné ochorenie, ktoré sa šíri vlastne rukami, sekundárnym prenosom - čiže cez plochy. Môže dôjsť ku kontaminácii napríklad cez špinavé prádlo," vysvetlila hygienička. Čo je ale potešiteľné je to, že chorých ubúda. "Dnes, 8. júla sme už zaznamenali aj na centrálnom príjme od nedele len tri prípady. Javí sa nám, že to má momentálne klesajúcu tendenciu," dodala.

Hygienička odporúča ľuďom dodržať tieto opatrenia: 

- po použití WC si treba umyť ruky
- všetky potraviny treba dôsledne umyť
- v prípade, že sa u niekoho vyskytne teplota alebo hnačka, treba navštíviť lekára

​Ako sa chrániť pre vysokými teplotami? Odborníci radia, viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy