Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koniec amalgámovým plombám. Od 1. júla sa čierne výplne začnú vytrácať z ordinácií
Zdielať na

Koniec amalgámovým plombám. Od 1. júla sa čierne výplne začnú vytrácať z ordinácií

BRATISLAVA / Zubní lekári už nemôžu používať amalgámové plomby u detí do 15 rokov, tehotných a dojčiacich žien. Od prvého júla platí nová legislatíva ktorá ľudovo nazývané čierne výplne zubov u vybraných osôb zakazuje. U dospelých sa tieto výplne môžu používať i naďalej prechod je v tomto prípade postupný. Do roku 2030 by amalgám nemal používať nikto.

Amalgámové plomby obsahujú ortuť a európske krajiny vrátane Slovenska jej používanie u vybraných osôb stopli. "Amalgámová výplň obsahuje ortuť, striebro, cín a určitý pomer medi. Problémom je ortuť, lebo celosvetovo sa bije na poplach kvôli ortuti v ovzduší," uviedol Vlastimil Graus, stomatológ.

​Za amalgámovú výplň pre deti a tehotné či dojčiace ženy majú zubári náhradu. Dobrou správou je, že všetky zdravotné poisťovne túto náhradu plne hradia. Pacient teda za nový typ zubnej výplne doplácať nemusí. "Bolo dohodnuté, že sa bude používať skloionomerný cement, ktorý je biely a pekný," vysvetlil Vlastimil Graus.

Sú ale aj zubári, ktorí sa amalgámových výplní rozhodne vzdať nechcú. "Ľudia, ktorí majú priemernú, u nich je ďaleko lepšie urobiť amalgámovú výplň, ktorá v ústach vydrží dlhšie," objasnil stomatológ. Jej odstránenie či vytvorenie u dospelých ale po novom podlieha striktným pravidlám. "Tie ťažké častice tá centrifúga vyhodí von, čiže až 98% týchto častíc sa zachytí. Zostáva to v spodnej časti a servisáci to potom zoberú a dávajú to ekologicky likvidovať," povedal Vlastimil Graus.

Či poisťovňa tento výkon hradí alebo nehradí ale mnohí ľudia ani nevnímajú. Pri návšteve zubára vraj desiatky eur zaplatia vždy. "To, čo je preplácané poisťovňou, záleží od politiky štátu. Predovšetkým ministerstva zdravotníctva. V Nemecku z verejného zdravotného poistenia, ide približne 6 až 7 percent tých finančných zdrojov ide na zubné lekárstvo," informoval Igor Moravčík, prezident SKZL. Česká republika podľa šéfa zubných lekárov prerozdelí z verejných financií cez štyri percentá a Slovensko necelé tri percentá. "Medziročne do zubných ambulancií bolo navýšenie o 8,8 percent. Sú to porovnania rokov 2017 a 2018. A keď sa pozrieme na jednu zubnú ambulanciu, tak ročne ide v priemere do zubnej ambulancie suma 74-tisíc eur," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

noviny.sk

​Za vytrhnutie zuba napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa zaplatí zubárovi zhruba len 10 eur. Pri niektorých výkonoch sa hýbeme pri cene 3 až 5 eur," podotkol Igor Moravčík. 

Pacient tvrdí, že mu na pohotovosti vytrhli nesprávny zub. Lekári tvrdia niečo iné:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy