Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študentky nemajú záujem o IT sektor. Odborník vidí chybu v školách
Zdielať na

Študentky nemajú záujem o IT sektor. Odborník vidí chybu v školách

BRATISLAVA / O štúdium informatiky, či budúcu kariéru v sektore informačných technológii je u dospievajúcich žien minimálny záujem. Ukázal to prieskum Inštitútu pre verejné otázky. Z vyhodnotenia pohovorov medzi študentkami od 14 do 17 rokov vyplynulo, že dôvodov obrovského nepomeru medzi mužmi a ženami v tomto segmente je hneď viacero. Pritom práve v IT sektore chýbajú desiatky tisíc ľudí.

O štúdium informatiky prejavila záujem len každá piata študentka, pričom len tri percentá oslovených si boli úplne isté, že práve IT sektor je ich budúcnosťou. Podľa prieskumu až 79 percent opýtaných o tom ani neuvažuje. Najčastejšími dôvodmi sú nezáujem o informatiku ako aj obavy z náročnosti štúdia.

Autor projektu a analytik Inštitútu pre verejné otázky Marián Velšic hovorí, že problémom je najmä škola, ktorá nedostatočne študentov pripravuje na požiadavky budúcich zamestnávateľov. No zaužívaný stereotyp o mužskom povolaní neživia len muži, ale aj samotné ženy, ktoré si automaticky myslia, že by počítačom a technike neporozumeli, čo často podporujú aj rodičia, ktorí by svoju ratolesť videli radšej v inej sfére. Velšic pritom upozorňuje, že až takmer 90 percent pracovných miest v IT sektore obsadzujú muži. 

"Na základe aktuálneho prieskumu sa ukázalo, že sebavedomie dievčat v oblasti informačných technológii je pomerne nízke,"  vyjadril sa analytik IVO Marián Velšic.  "Možnosti, ktoré v IT máte, sú obrovské a otvárajú vám strašne veľa dverí, takže pracovať s nimi, motivovať ich. Ukazovať im, že IT je veľmi kreatívne odvetvie," poznamenala Petra Kotuliaková, riaditeľka AJ TY V IT. 

Slovensko pritom kolo práce s informačnými technológiami má úspešné Slovenky. Jednou z nich dlhoročná vývojárka v internetovom gigante Google. "Ženy neradi riskujú a neradi idú do takých neistejších miest, kde nevedia ako to dopadne. Nevedia aké sú silné, že to zvládnu úplne v pohode. Je dôležité, aby si to tie dievčatá mohli vyskúšať bez toho, aby vedeli, či to chcú robiť celý život alebo nie," povedala pre TV JOJ Petra Cross, softvérová inžinierka Google.

Slovensko pritom ženy v IT sektore potrebuje. Podľa najnovších prieskumov na Slovensku momentálne chýba 20 tisíc pracovníkov v tomto segmente.

Viac o tejto téme sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy