Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Sily pre špeciálne operácie museli pri zásahu zachraňovať politického poradcu
Zdielať na

VIDEO: Sily pre špeciálne operácie museli pri zásahu zachraňovať politického poradcu

BRATISLAVA / Rukojemnícke drámy, prepadnutia, či priamy boj s teroristami, budú po novom na Slovensku, ale aj v zahraničí, zabezpečovať naše špeciálne jednotky združené pod jednotným velením. Vojaci toto velenie pomenovali názvom Sily pre špeciálne operácie. Ide o nový prvok velenia a riadenia vojakov nasadených do tých najrizikovejších opatrení.

A práve v utorok členovia špeciálnych vojenských jednotiek, vrátane 5. pluku Jozefa Gabčíka zo Žiliny ukázali novinárom, ako by pod jednotnou veliteľskou taktovkou dokázali zasiahnuť. Modelová situácia mala vopred jasný scenár rozdelený na tri časti. V tej prvej príslušníci Síl pre špeciálne operácie v obrnených autách sprevádzajú politika, ktorého si na vyjednávanie predvolali rebeli, ovládajúci isté územie. 

V čase, keď sa približovali na dohodnuté miesto stretnutia ale vybuchla nastražená bomba. Výbuch pritom politického poradcu veliteľa zranil. Úlohou jednotiek tak bolo dostať chránenú VIP osobu okamžite do bezpečia a poskytnúť jej pomoc. V tom sa už ale rozbehla akcia zameraná na zneškodnenie rebelov. Po zemi, ale aj s podporou zo vzduchu. Zasahujúcim vojakom sa podarilo aj vďaka podpore spravodajských jednotiek vypátrať sídlo vodcu rebelov, ktorého po prestrelke zajali. 

Už na pohľad je veľmi nepravdepodobné, žeby sa táto modelová situácia stala v našich končinách. Jej precvičenie je ale dôkazom toho, že naši vojaci sú pripravení zasiahnuť kdekoľvek na svete. Slovensko je súčasťou Severoatlantickej aliancie, a tak požiadavka zo strany našich spojencov na takýto zásah môže prísť kedykoľvek. "Tento rok oslavujeme 70 rokov od založenia NATO a 15 rokov od vstupu Slovenska. Spolu chránime miliardu ľudí," uviedol Stuart Peach, predseda vojenského výboru NATO. "My v NATO sme veľmi vďační za nasadenie Ozbrojených síl SR. Vo svete je mnoho rizík a výziev. Žiaden národ nedokáže zvládnuť osamotene tieto výzvy. A preto je dôležité aby národy pracovali v solidarite v jednote a pomáhali," dodal za NATO.

Piaty pluk už nebude zasahovať samostatne

Naše špeciálne jednotky sú pritom na podobné zásahy pripravované už roky. Doteraz však samostatne. Od júna už armáda spustila jednoducho povedané, spoločné vedenie. Po novom už teda nebude 5. pluk zasahovať samostatne, ale v koordinácii s ďalšími špeciálnymi jednotkami Slovenských Ozbrojených síl. Podrobnosti vysvetlil náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko. "Jednotky, ktoré sú zamerané na civilno-vojenskú spoluprácu, na psychologické operácie, info operácie, alebo nasaditeľné prvky kybernetickej obrany a zároveň vytvorí aj svoje vlastné školiace stredisko."

Aj v tejto chvíli máme v zahraničných misiách asi 500 vojakov. Vrátane Afganistanu, kde príslušníci žilinského 5. pluku vykonávajú aj špeciálne operácie. Toto cvičenie malo pre expertov na obranu priniesť odpovede na otázky: ako sa vysporiadať s obranou našej krajiny, nie len v oblasti konvenčnej vojny, ale aj v oblasti rôznych kybernetických hrozieb, ktoré 21. storočie prináša.  

Viac záberov nájdete vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy