Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrad Krásna Hôrka, ktorý zachvátili plamene, obnovia. Oprava bude stáť viac ako 30 miliónov
Zdielať na

Hrad Krásna Hôrka, ktorý zachvátili plamene, obnovia. Oprava bude stáť viac ako 30 miliónov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo kultúry pripravilo projekt na obnovu hradu Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil požiar. Oprava by mala stáť takmer 35 miliónov eur. Ukončenie prác odhadujú na rok 2023.

Pred siedmimi rokmi oheň zničil hrad a okolie. Poškodil aj historické drevené konštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky a taktiež niektoré zbierkové predmety. Medzitým boli na hrade okrem iného postavené aj  nové strechy. V súčasnosti prebieha reštaurácia exponátov. Napríklad odborníci z Technického múzea v Brne skôr zreštaurovali z depozitáru hradu 40 kovových exponátov, najmä zbrane. 

"Cieľom obnovy hradu Krásna Hôrka nie je dosiahnutie stavu predtým, ako ho poškodil požiar. Cieľom je komplexná revitalizácia hradného areálu, ktorá ešte zvýrazní vysokú mieru autentickosti jeho zachovania a spolu s novými funkciami budú hlavným lákadlom pre návštevníkov," uviedlo ministerstvo kultúry. 

Do konca roku 2021 by mali byť hotové práce na infraštruktúre a občianskej vybavenosti areálu. O rok neskôr sa očakáva ukončenie obnovy dolnej a strednej časti hradu. Horná časť pamiatky by mala byť zreštaurovaná v roku 2023. V tomto roku počítajú aj s otvorením celého hradného areálu. Súčasťou obnovy bude tiež odstránenie nevhodných zásahov do hradu, ktoré boli realizované od druhej polovice 20. storočia. 

Hrad Krásna Hôrka zachvátil požiar. Viac o prípade TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy